AGİT: Kırım Tatar meselesi her zaman öncelikler arasındadır

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) yönetimi Kiev'de AGİT Ulusal Azınlıklar Komiseri ile görüşme gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2017 23:31
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2017 23:31
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov ve yardımcıları İlmi Ümerov ile Ahtem Çigöz, dün 11 Aralık'ta AGİT'in Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Lamberto Zannier ve teşkilatın temsilcileriyle bir araya geldi.

19 Temmuz 2017'de görevine başlayan Lamberto Zannier, Kırım Tatar halkının durumunu uzun zamandan beri gözlemlediğini ve çalışmalarında Kırım Tatarlarının haklarının sağlanması meselesine büyük önem vermeyi planladığını kaydetti. Yetkili ayrıca, Ukrayna Anayasasının Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ilgili kısmına değişiklik getirilmesi konusuyla ilgilendiğini de kaydetti.

Zannier, mevcut ziyaret çerçevesinde durumu değerlendirmek üzere Ukrayna'nın güneyini ziyaret etmeyi ve Ukrayna devletinin Kırım konusundaki sonraki eylemleri hakkında Ukrayna hükümetiyle istişarelerde bulunmayı planladığını söyledi. Yüksek Komiser, Ukrayna ziyaretinin ardından Rusya Federasyonu'nu da ziyaret etmeyi planlıyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov Zannier'i görevine atanmasından dolayı tebrik etti ve Yüksek Komiser'e sayısız tutuklama, kayıp ve aramalar dahil olmak üzere Kırım'daki durum hakkında bilgi verdi. Çubarov, aynı zamanda, işgalci Rus yönetiminin tüm baskılarının nihai hedefinin Kırım Tatarlarını yarımadanın dışına itmek olduğunu da vurguladı.

Çubarov, AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği bürosunun düzenli olarak hazırladığı ve uluslararası alanlarda sunduğu raporlar için teşekkür etti. Bu raporların, diğer uluslararası örgütlerin işgal altında bulunan yarımadadaki olayların uluslararası hukuki değerlendirmesinin temelini oluşturduğunu belirtti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Zannier'e, Ukrayna Cumhuriyeti Anayasası'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ilgili 10. Maddesinde değişiklik yapma hazırlıkları ve hazırlanan metnin ana parametreleri hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda Refat Çavarov, önerilen değişikliklerin AGİT'in tavsiyeleri ile tamamen aynı görüşte olduğunu vurguladı ve Yüksek Komiser'i, metnin insan haklarının sağlanması hususunda uluslararası standartlara uygunluğunu incelemeye davet etti.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Zannier’i görevine atanması nedeniyle  tebrik ederek, Kırım Tatar halkının her zaman AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserleri ile yakın ilişkiler içinde olduğunu belirtti. Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından hazırlanan tüm yasa tasarılarının her zaman Ukrayna devletinin çıkarlarına bağlı olduğunu vurguladı.

Kırımoğlu görüşme sırasındda, “Bugün, Onur Devrimi'nden (Euromeydan Olayları) sonra Ukrayna'daki siyasi durum değişti ve Kırım Tatar halkının haklarını güvence altına almak için gereken yasa tasarılarının kabul edilmesi için normal bir durum oluştu. Kırım Tatarları, işgalci yetkililerin Kırım Tatarlarına yönelik göstermelik eylemlerine ayrı ayrı dikkat ettiler. Devlet dili statüsüne rağmen Kırım Tatar dilinin kullanım alanı giderek azalıyor. Rehabilitasyon gerekirken Kırım Tatarları baskılarla karşı karşıya kaldı. Tarihi anıtların restorasyonunun arkasında ise Kırım Tatar halkının tarihi mirasının yok edilmesi amacı gizli. Aynı zamanda işgalciler, işbirlikçi Kırım Tatarları devşirerek Kırım'da refah ve huzur ortamı yanılsaması oluşturmayı da öğrendi.” şeklinde konuştu.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ise Kırım'da artık sadece insan hakları ihlalinin söz konusu olmadığını terörün de söz konusu olduğunu vurgulayarak, “Aramalar sabahın erken saatlerinde yapılıyor, saat 5.00'te silahlarla maskeli insanlar evlere dalıyor, yetişkinleri yere yatırıp kelepçeliyorlar. Tüm bunlar çocukların ve yaşlıların gözleri önünde gerçekleşiyor. Bu "operasyonel eylemler" sonucunda insanlar kalp krizinden, kronik hastalıkların tetiklenmesinden yakınıyor. Yakın zamanda, bu özel operasyonlardan birinde, Kırım Tatar milli hareketi emektarı 83 yaşındaki Veciye Kaşka’nın kalbi durdu.” dedi.

Çiygöz, ayrıca, bugünkü Kırım'da tüm siyasi tutsakların ve Rusya'nın işgaline direnenlerin Kırım Tatar Milli Meclisi'nin etrafında konsolide olduğunu da vurguladı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, daha sonra vücutlarında işkence izleri ile bulunan insanların kaçırılması, avukatlara baskı, bağımsız medya kuruluşlarına yer olmaması dahil olmak üzere Kırım'daki insan hakları ihlallerinin gerçekleştiği diğer alanları da sıraladı.

Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ayrıca, Yüksek Komiser'in dikkatini işgalci yönetimin, yerel halkın yerine Donbas’ın işgal edilen bölgelerinden ve Rusya Federasyonu'ndan getirilen insanları yerleştirerek işlediği savaş suçuna çekti ve şöyle konuştu: "Çeşitli değerlendirmelere göre gelenlerin sayısı 500 bine ulaşıyor ve bu da 1949 Cenevre Sözleşmesinin doğrudan ihlalidir. Ayrıca işgalciler, askeri ihtiyaçları için bölge koşullarını değiştirerek Kırım'da çevreye büyük zarar veriyor. Özellikle, Kırım'daki nükleer depolar yenilendi ve  uzmanlara göre oraya nükleer başlıklar da yerleştirildi.”

Zannier, Kırım Tatarlarını desteklemeye devam etmeye hazır olduğunu ve Ukrayna Anayasasında yapılacak değişiklikler konusunda uzman görüşü sunmaya hazır olduğunu belirtti.

AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri, Kırım Tatar yönetiminin Donbass ve Kırım sorunlarını çözme konusunda sıralamanın kabul edilemez olduğuna dair görüşüne katıldığını ifade ederek: “Evet, farklı meseleler ama paralel çalışma yürütülmeli.” dedi.

Zannier, AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği'nin gündeminde, Kırım Tatar meselesinin her zaman en önemli öncelikler arasında yer alacağından emin olduğunu da vurguladı.