AGİT’in Ukrayna misyonuna silah verilmeyecek

Donbas’taki AGİT misyonu görevine silahsız devam edecek.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 22:47
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 22:47
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Ukrayna misyonu görevlilerine silahların verilmeyeceği açıklandı.

AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier, Ukrayna’nın doğu bölgelerinde görev yapan misyonun iyi silahlandırılmış militanlar ile karşılaştığını belirtip misyon temsilcilerine silahların verilmesi durumunda bile onların kendilerini savunamayacağını söyledi.

Conflict Zonе programı sırasında konuşan Zannier, “Benim şahsi fikrim, onları silahsız bıraksak daha iyi olur” dedi.

AGİT misyonunun, Donbas’ı işgal eden Rusya yanlısı teröristler ve Rus askerleri ile Ukrayna ordusu arasındaki krizin artışını ve ateşkes rejiminin çok sayıda ihlallerini engelleyemediğini kabul eden Zannier, AGİT misyonun tamamen güçsüz olduğuna dair ifadeye karşı çıktı.

“Ateşkes ihlal ediliyorsa biz onu korumak için çalışmalıyız” diyen Zannier, bazı yerlerde silahlı çatışmaların azaldığını belirtti.

Donbas’ta AGİT gözlemcilerin bulunması sayesinde cephe hattında gerilimin azaldığını ifade eden Zannier, Rusya’nın, işgal ettiği Ukrayna’nın doğu bölgelerine misyonun girişine izin vermediğinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Rusya’ya başvurup söz konusu bölgelere erişim imkânı istediğini bildiren Zannier, “Rusya ret cevabını verdi. Biz hayal kırıklığına uğradık. Biz, her yere erişim imkânına sahip olmak istiyoruz” diye konuştu.