AGİT Donbas ile ilgili teklifleri yakından takip ediyor

Ukrayna’nın doğusundaki çatışmanın çözülmesiyle ilişkili olmayan teklifler, AGİT tarafından spekülasyon olarak kabul edilecek.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2017 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2017 15:59
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Özel Gözlem Misyonu Başkan Yardımcısı Alexander Hug, Donbas’a barış misyonunun gönderilmesi ile ilgili hiçbir girişimin, dikkatleri, tarafların ateşkes ve Minsk’te imzalanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi adına taşıdıkları sorumluluktan başka yöne çekmemesi gerektiğini ifade etti.   Kiev’de, 19 Eylül tarihinde düzenlenen ve QHA muhabirinin de hazır bulunduğu basın toplantısına katılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Özel Gözlem Misyonu Başkan Yardımcısı Alexander Hug, “Minsk Anlaşmalarının hayata geçirilmesi için siyasi irade gerekiyor. Bu kaçınılmaz. Söz konusu anlaşmaların hayata geçirilmesini desteklemek için teklif edilen girişimler olumlu karşılanıyor, ama bu girişimler dikkatleri başka yöne çekmemeli ve varılan anlaşmaların hayata geçirilmesine olan vurgulamaları değiştirmemeli.” şeklinde konuştu.

 

159309

 

Bu sebeple benzer tekliflerin dışına çıkan her şeyin, AGİT tarafından spekülasyon olarak kabul edileceğini ifade eden Alexander Hug, “Şu anda AGİT Özel Gözlem Misyonu, AGİT katılımcısı 57 ülke tarafından kabul edilen yetki çerçevesindeki hükümleri yerine getirmeye devam ediyor.” dedi.   Daha önce AGİT Genel Sekreteri Thomas Greminger, teşkilatın Birleşmiş Milletler (BM) ile Donbas’a barış gücü yerleştirme konusunda istişarelerde bulunmaya hazır olduğunu bildirdi. Bununla birlikte Thomas Greminger, ilgili kararın kabul edilmesi halinde Donbas’taki sorunun çözümleNmesinde olumlu sonuç elde etmek için misyonların görevlere ayrılması gerektiğini kaydetti.   Bilindiği gibi Rusya ve Ukrayna, Donbas’a BM barış gücünün gönderilmesi ile ilgili farklı karar tasarıları hazırladı. Moskova, barış gücünün bölgeye en az 6 süreyle ve AGİT gözlemcilerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla gönderilmesini teklif etti.   Ukrayna’nın hazırladığı karar tasarısında ise Rusya’nın barış misyonuna katılamayacağı, barış güçlerinin Ukrayna-Rusya sınırı dahil olmak üzere çatışma bölgesinin tamamımını kapsaması gerektiği belirtildi.