ABD ve Güney Kore Dışişleri Bakanlarının gündemi: Rusya ve Kuzey Kore ortaklığı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin arasında bugün gerçekleşen görüşmede Rusya ve Kuzey Kore arasındaki ortaklık ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2023 14:04
https://www.qha.com.tr/

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kore’ye ziyareti kapsamında mevkidaşı Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile görüştü. Blinken ortak basın toplantısında, "Kuzey Kore'nin Rusya ile gelişen ve tehlikeli askeri işbirliği hakkında endişelerimizi paylaşıyoruz” açıklamasında bulundu.

RUSYA'YA BASKILAR ARTIRILACAK MI?

Kuzey Kore’nin bölge için tehlike teşkil ettiğini dile getiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bugün Sayın Park ve ben, birçok Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) kararını ihlal ederek Kuzey Kore'ye askeri teknoloji transferi yapmaması konusunda Moskova'ya baskıları artırmak için atılabilecek adımları ele aldık" dedi. Blinken, Rusya ve Kuzey Kore’nin karşılıklı işbirliğini atıfta bulunarak Rusya'nın da Kuzey Kore'ye nükleer programları için teknoloji ve destek sağladığını belirtti.

KUZEY KORE'NİN RUSYA’YA MÜHİMMAT SEVKİYATINA İLİŞKİN YENİ BİLGİLER ORTAYA ÇIKMIŞTI

Beyaz Saray tarafından 13 Ekim’de Kuzey Kore’nin Rusya’ya askeri teçhizat ve mühimmat sağladığına ilişkin bir açıklama yapılmıştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bu açıklamasını, Kuzey Kore'deki bir mühimmat deposundan Rusya'nın güneybatı sınırındaki bir depoya nakledilen sevkiyatı gösteren bir videoya dayandırıyor. ABD'li yetkililer, 300 nakliye konteynerinin sevkiyatının, 7 Eylül ile 1 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında yapıldığını ifade ediyor.

Londra merkezli Royal United Services (RUSI) ve ABD'li yetkililer, yeni görüntülerin Rus askeri lojistik ağına bağlı gemileri gösterdiğini ve bu gemilerin askeri teçhizat taşıdığını güçlü bir şekilde gösterdiğine işaret ediyor. RUSI uydu görüntüleri hakkında, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki sürecin Beyaz Saray'ın açıkladığından daha düzenli ve kapsamlı devam ettiğini ifade etti.

SAVAŞIN GİDİŞATINI ETKİLEYECEK Mİ?

Kuzey Kore'nin, Rusya'nın savaşta yoğun olarak kullandığı iki tür mühimmatı (Sovyet dönemi 122 mm Grad roketleri ve 122 mm obüs topçu mermileri) ürettiği biliniyor. Rusya, işgal ettiği Ukrayna topraklarında bu mühimmatlara daha çok ihtiyaç duyuyor.    

Rusı'de Kara Savaşı Kıdemli Araştırma Görevlisi Jack Watling, "Bunun (Ukrayna'daki) savaşın gidişatı üzerinde çok ciddi bir etkisi olacak. Kuzey Kore'nin çok fazla mühimmat üretme yeteneği var ve önemli stokları var" açıklamasında bulundu.

ABD’li yetkililere göre, Kuzey Kore’den Rusya’ya askeri teçhizat sevkiyatının başlamasıyla Ukrayna sınırına yakın bir mühimmat deposunda genişletme çalışmaları yapıldı.