ABD ve Çin arasında yeni ticaret mücadelesi: Tedarik savaşları

Çin yönetimi, ABD ile girdiği teknoloji rekabetinde yeni bir sayfa açtı. Pekin, askeri ve sivil amaçlarla kullanılan nadir elementlerin işlenmesine yönelik teknolojilerin ihracatında yeni kısıtlamalar getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2023 19:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2023 19:53
https://www.qha.com.tr/

Çin ve ABD arasındaki teknolojik rekabet tüm hızıyla devam ediyor. ABD, ekim ayında Çinli şirketlerin ülkede gelişmiş çip satışlarına kısıtlama getirmişti. Çin yönetimi ise buna karşılık olarak, nadir elementlerin işlenmesine yönelik teknolojilerin ihracatında yeni kısıtlamalar açıkladı.

ABD VE ÇİN ARASINDAKİ TİCARET SAVAŞLARININ YENİ YÜZÜ "TEDARİK SAVAŞLARI"

Çin Ticaret Bakanlığının 21  Aralık 2023 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti Dış Ticaret Kanunu ve Çin Halk Cumhuriyeti Teknoloji İthalat ve İhracatının İdaresi Yönetmeliği uyarınca, Çin'in İhracatı Yasaklanmış ve Kısıtlanmış Teknolojiler Kataloğu işbu belge ile ilan edilmiş olup, ilan tarihinden itibaren uygulanacaktır. Ticaret Bakanlığı ile Bilim ve Teknoloji Bakanlığının  ilgili kanunları yürürlükten kaldırılmıştır. Askeri ve sivil alanda çift kullanımlı teknolojilere ait nadir element, yasaklanmış ihracat kataloğuna dahil edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

ÇİN'İN NADİR TOPRAK ELEMENTİ HAKİMİYETİ

Temiz enerji ve savunma ürünlerinde kullanılan temel malzemeler olan nadir toprak elementlerinin tedarik zincirinde aslan payını Çin kontrol ediyor. Uluslararası Enerji Ajansına göre Çin, dünyadaki nadir toprak madenciliğinde üretimin yaklaşık yüzde 60'ına, işlemedeyse yüzde 90'ına sahip olduğunu bildiriyor.

ABD'nin yüksek teknolojili silahları nadir toprak elementleri sayesinde üretiliyor. Örneğin; bir F-35 savaş uçağı 417 kilogram nadir toprak malzemesi gerektirirken, bir nükleer denizaltı 4 tondan fazla nadir toprak malzemesi kullanıyor.

Pekin idaresi, geçen yaz döneminde, ihracatçıların bazı galyum ve germanyum ürünlerini sevk etmek için izin almasını şart koşmuştu.