ABD, Türkiye’ye F-16 satışına izin verecek mi?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışını doğrudan desteklediklerini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2023 10:34
https://www.qha.com.tr/

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışını doğrudan desteklediklerini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller, 11 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı basın açıklamasında, İsveç'in NATO üyeliği ile F-16 satışının iki ayrı konu olduğunu belirterek, "F-16'ların satışı konusunda bir süredir Türkiye'yi desteklediğimizi kamuya açıkladığımız gibi, özel görüşmelerde onlara da söylüyoruz. Fakat biz her ne kadar inanmasak da bu konunun oradaki NATO üyeliğiyle bağlantılı olması gerektiğine inanan bir grup Kongre üyesi var" ifadelerini kullandı.

ABD, İSVEÇ'E DESTEK VERİYOR 

Miller, İsveç'in, NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin isteklerini karşılamak için anayasasını değiştirdiğini, yeni bir yasa çıkararak terör zanlılarını tutukladığını ve soruşturmalara devam ettiğini aktardı. ABD'nin İsveç'in yaptıklarının Türkiye'nin endişelerini gidermeye yeterli olduğuna inandığını kaydetti. İsveç'in NATO üyeliğinin zamanının geldiğine inandıklarını aktaran Miller, "Ancak bunun çok yakın bir gelecekte olması gerektiğine inanmamızın dışında, kesin bir tahminde bulunmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.

FİDAN VE BLINKEN GÖRÜŞMESİ ABD İÇİN ÖNEMLİ

Miller ayrıca üst düzey Türk yetkililerle görüşmelerin devam edeceğini belirterek, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in son 5-6 gün içinde üç defa görüştüğü Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile uygun bir zamanda yeni bir görüşme daha yapacağına işaret etti. İki bakanın görüşmesinin ABD için yüksek bir öncelik taşıdığına dikkat çekti.