ABD ordusu Polonya ve Baltık ülkelerini korumak için kalacak

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 09:15
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 09:15
https://www.qha.com.tr/

ABD ordusu, Polonya ve Baltık ülkelerini Rusya'nın saldırganlığından korumak için ilgili bölgede 2015 yılında da kalacak.

ABD Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine getirilen Korgeneral Ben Hodges, ABDli askerlerin, Rus saldırganlığını durdurmak ve NATO ortaklarının güvenliğini sağlamak amacı ile Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya’da gerek olduğu kadar kalacağını bildirdi.

Rusya Kırım’ı ilhak ettikten sonra 2014 yılının ilkbahar döneminde yüzlerce Amerikan askeri Polonya ve Baltık ülkelerine gönderilmişti. İlgili tedbir, NATO’nun kendi ortaklarını Rus saldırganlığına karşı koruyabileceğini göstermek için alınmıştı. Daha önce ABD'li askerlerin, 2014 yılının sonunda geri döneceği belirtilmişti.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden ve Ukrayna’nın doğu bölgelerine saldırısından sonra Baltık ülkeleri NATO’ya başvurarak Rusya Federasyonu’ndan tehlike geldiğini kaydetmeye başladı. Rus savaş uçakları devamlı Doğu Avrupa ülkelerine tacizde bulunuyor.

17 Kasım Pazartesi günü Brüksel’de konuşan Stoltenberg, bu sene içinde NATO Hava Kuvvetleri'nin, yaklaşık 100 kere Rus savaş uçaklarının tacizini önlediğini bildirdi. Rusya’nın bu sene NATO ülkelerine yaptığı askeri taciz sayısının, geçen seneye göre üç kat arttığı açıklandı.

Stoltenberg, “Gereken her şeyi yapıyoruz. Bu uçakları, NATO ülkelerine yaklaştığı zaman tespit edip uyarıyorduk. Biz ayrıca, NATO’ya üye olan Doğu Avrupa ülkelerinin hava sahasında daha çok devriyeye çıkmaya başladık” dedi.