ABD Katar ile ortak tatbikatı bitirme kararı aldı

ABD'nin üst düzey askeri yetkilisi Körfez krizi sebebiyle Katar ile ortak tatbikatları sona erdirmeye karar verdiklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2017 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2017 10:19
https://www.qha.com.tr/

ABD Haber Ajansı Associated Press’in (AP) bugün 6 Ekim’de yayınlanan haberine göre, ABD'li bir askeri yetkili Katar'ın içinde bulunduğu diplomatik kriz sebebiyle Körfez ülkeleri ile yapılan bazı tatbikatların durdurulduğunu açıkladı.

ABD askeri yetkilisi Albay John Thomas verdiği demeçte, “Bölgesel çıkarlar için bazı askeri tatbikatları yapmaktan çekindik" dedi. Thomas,  "Bölgede güvenlik ve istikrar sağlayacak ortak çözümler üretmek için tüm ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

ABD askeri yetkilileri başlangıçta Katar krizinin kendilerini etkilemeyeceğini, operasyonların aynı şekilde süreceğini açıklamıştı.

Bilindiği üzere Katar krizi ilk olarak Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, petrol zengini Katar ile ilişkilerini kestiklerini belirttiğinde başlamıştı. Daha sonra Yemen, Libya ve Maldivler de bu 4 ülkeye katılmıştı. Katar'a uçuşlar durdurulup, bazı Mısır bankaları, Katar bankalarıyla para transfer işlemlerini askıya almıştı.  Katar'a ambargo kararı alan ülkeler özellikle de Suudi Arabistan bir süredir Katar'ın bazı terör gruplarına maddi destek sağladığı ve İran'la işbirliği yaptığı iddialarını gündeme getirmişti. Katar hükümeti bu iddiaları uzun süredir yalanlamakta ve hiçbir kanıta dayanmadığını savunmaktaydı.