ABD istihbaratının Rusya'daki darbe girişiminden haberi var mıydı?

ABD yönetiminin, Rusya'da Wagner birlikleri ile Rus ordusunu karşı karşıya getiren iç karışıklık hakkında istihbaratı olduğu öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2023 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2023 13:49
https://www.qha.com.tr/

ABD istihbaratının, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin’in ayaklanmaya kalkışacağına dair bilgisinin bulunduğu öne sürüldü. ABD istihbaratından üst düzey 3 yetkili, Amerikan basın kuruluşu CNN’e 24 Haziran 2023 tarihinde demeç verdi. Röportajda, Prigojin’in uzun süredir Rusya'nın askeri komuta kademesine karşı büyük bir meydan okuma planladığı ancak nihai hedefin belirsiz olduğu aktarıldı.

PRİGOJİN AYAKLANMA İÇİN SİLAH STOKLADI

İstihbarat yetkilileri, bu hafta başlarında Sekizler Grubu olarak bilinen kongre liderlerini Wagner'in eylemleri ve Rusya yakınlarında ekipman toplaması konusunda bilgilendirdi. İstihbarat yetkilileri, Prigojin'in silah ve mühimmat stoklamak da dahil olmak üzere bir kalkışmaya hazırlandığına dair işaretlerin bulunduğunu söyledi.

"PRİGOJİN'İN CEPHANE SIKINTISI AYAKLANMA İÇİN BAHANEYDİ"

İstihbarat yetkilileri, Prigojin'in Ukrayna'daki operasyonlar için cephane sıkıntısı yaşadığına yönelik demeçlerinin bir bahane olduğunu ifade etti. Wagner liderinin, bu bahane ile isyan hareketi için zemin hazırladığı ileri sürüldü.

RUSYA'DA WAGNER İSYANI

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, dün Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı.

Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı. Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in Belarus’a gideceğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Peskov, “Bana kişisel olarak Prigojin'e ne olacağını soruyorsunuz. Hakkındaki ceza davası sonlandırılacak ve Belarus'a gidecek” ifadelerine yer verdi. Prigojin’in güvenliğinin tek garantisinin Putin olduğunu ifade eden Peskov, "Prigojin’e Belarus’a gidebilmek için ne gibi bir garanti verildiğini sorarsanız, bu Rusya cumhurbaşkanının sözü" dedi.

WAGNER BİRLİKLERİ, RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI İLE SÖZLEŞME YAPACAK

Kremlin sözcüsü, ayaklanmaya karışan Wagner üyelerinin "cephedeki hizmetleri göz önüne alındığında" yargılanmayacaklarını açıkladı. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

WAGNER BİRLİKLERİ ROSTOV'DAN GERİ ÇEKİLDİ

Prigojin ve birlikleri, kontrol altına aldıkları Rostov'dan ayrıldı. Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev, sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Wagner konvoyunun saha kamplarına yöneldiğini ve Rostov'dan ayrıldığını açıkladı. Wagner birlikleri ele geçirdikleri, Rusya Güney Askeri Bölge Karargâhı'nı da boşalttı.