ABD gemisi Doğu Akdeniz kıyılarına yanaştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), "USS Abraham Lincoln" isimli gemisini Doğu Akdeniz kıyılarına gönderdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 12:08
https://www.qha.com.tr/

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Doğu Akdeniz'e gönderdiği gemileriyle Kıbrıs Adası'nda ve Ortadoğu ülkelerinde tehdit oluşturuyor. Daha önce hem Birleşik Krallık'ın hem de ABD'nin gönderdiği gemilerin yanı sıra Vaşington bir kez daha bölgeye uçak gemisi gönderdi.

USS ABRAHAM LİNCOLN GEMİSİNİ DOĞU AKDENİZ KIYILARINA YANAŞTIRDI

Kıbrıs yerel kaynaklarında yer alan haberlere göre ABD, Doğu Akdeniz bölgesine USS Abraham Lincoln isimli uçak gemisi gönderdi. Daha önce 6-9 Ağustos tarihleri arasında ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lefkoşa'nın güneyin hava ve kara askerî operasyon gerçekleştirmişti.

Ayrıca 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail-Gazze çatışmalarının ardından ABD, Doğu Akdeniz'e ilk olarak USS Dwight Eisenhower isimli gemiyi ve ardından USS Theodore Roosevelt'ı göndermişti. 

KKTC Dışişleri Bakanlığı, 31 Temmuz 2024 tarihinde ABD'nin savaş gemilerini GKRY'e göndermeye devam etmesinin "gerginliği artırmaktan başka bir amaca hizmet etmeyeceği" açıklamasında bulunmuştu. Açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

 GKRY'nin ABD gibi bir ülkeden açık bir şekilde askerî destek alması, Kıbrıs meselesindeki hakimiyetçi zihniyetini devam ettirmesine neden olmaktadır. ABD ve GKRY arasında askerî alanda yapılan bu iş birliğinin, GKRY tarafından ülkemize karşı bir tehdit unsuru olarak kullanılmak istendiği açıktır. Bu durum karşısında, KKTC devleti olarak, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamak amacıyla Anavatan Türkiye ile birlikte gereken her türlü adımı atmaktan imtina etmeyeceğimizi ifade etmek isteriz.