ABD'den WSJ muhabirinin serbest bırakılması için çağrı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaparak Rusya'da tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2023 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2023 12:34
https://www.qha.com.tr/

ABD merkezli yayın organı "Wall Street Journal" gazetesinin Amerikan vatandaşı Moskova muhabiri Evan Gershkovich'in 30 Mart’ta Rusya'da tutuklanması dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Rusya, gazeteci Gershkovich'in casusluk yaptığını ve o esnada tutuklandığını öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı geçen hafta Rusya'da yaşayan vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısında bulunmuştu.

BLİNKEN'DAN GERSHKOVİCH'İN SERBEST BIRAKILMASI ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde Gershkovich'e yönelik casusluk suçlamasını reddetti. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada "Rusya'nın ABD vatandaşı bir gazeteciyi kabul edilemez şekilde tutuklamasına ilişkin büyük endişe" duyulduğu belirtildi.

Diğer yandan Blinken, Lavrov ile yaptığı görüşmede, muhabir Gershkovich'in serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Ayrıca Blinken, casusuluk suçunun 20 yıla kadar hapis cezası isteminin gülünç olduğunu belirtti.

"BU ŞEKİLDE TUTUKLANMASI TAM BİR REZALET"

Gershkovich, Moskova'daki Lefortovo Hapishanesinde yapılan kapalı duruşmada 29 Mayıs'a kadar tutuklu yargılandı. Wall Street Journal Genel Yayın Yönetmeni Emma Tucker, CBS Haber programı Face the Nation'a, "Bu şekilde tutuklanması tam bir rezalet. Rus yetkililerin söyledikleri tamamen saçmalık" dedi.