ABD'den, Filistin'de çözümsüzlüğü tetikleyecek karar

ABD Dışişleri Bakanlığı, seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosu'nda çoğunluğu elinde bulunduran Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'yi "terörist" listesine ekledi.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2018 20:38
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2018 20:38
https://www.qha.com.tr/

ABD Dışişleri Bakanlığı, seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosu'nda çoğunluğu elinde bulunduran Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'yi "terörist" listesine ekledi. Söz konusu açıklama bugün, 31 Ocak'ta yapıldı.

Gazze Şeridi'nden Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Kararı reddediyor ve kınıyoruz. Karar, Siyonist çetenin Amerikan kararları üzerindeki egemenliğini açıkça gözler önüne seriyor. Bu açıdan bizim için kararın hiçbir önemi yok." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz Aralık ayında, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma yönündeki skandal kararının ardından, Hamas'ın 30'uncu kuruluş yıl dönümü etkinliği için Gazze Şeridi'nde düzenlenen mitingte konuşan Haniye, "Trump'ın kararını yerle bir edeceğiz. Hiçbir süper güç, Kudüs'ü İsrail'e teklif etmeye muktedir değildir. Başkentinin adı Kudüs olan bir İsrail yoktur." ifadelerini kullanmıştı. 

ABD'nin aldığı bu son kararla birlikte, Filistin üzerindeki baskının daha da artması bekleniyor. İsrail'in bölgede ve etkili lobilere sahip olduğu ülkelerde karar alma mekanizmalarını doğrudan etkileyebilme yeteneği, önümüzdeki dönemde bölgede çözümsüzlüğün ve artacak çatışmaların temelini oluşturuyor.