ABD'den Çin bağımlılığına son verecek hamle!

ABD Kongresi, Çin Haftası'nda kritik sektörlerde Çin'e yönelik kısıtlamaları tartışacak.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 14:47
https://www.qha.com.tr/

ABD Kongresi, bu hafta Çin ile rekabetin en yoğun olduğu sektörlere odaklanan bir dizi yasa teklifini gündeme taşıyor. Başta biyo-teknoloji, insansız hava araçları (İHA) ve elektrikli otomobiller olmak üzere, çeşitli alanlarda Çin'e yönelik kısıtlamalar öngören teklifler tartışılacak. 

ÇİNLİ ŞİRKETLERE BAĞIMLILIĞI AZALTMA HEDEFİ

Görüşülecek kanun teklifleri arasında, ABD'nin Çinli biyo-teknoloji şirketlerine bağımlılığını azaltmayı hedefleyen düzenlemeler dikkat çekiyor. Özellikle sağlık ve tarım gibi kritik sektörlerde, Çinli şirketlerin ABD pazarına erişiminin kısıtlanması amaçlanıyor. Ayrıca Çin vatandaşlarının ABD'de tarım arazisi satın almasını engellemeye yönelik önlemler de masada.

ABD'nin ulusal güvenliği için risk olarak görülen Çinli DJI şirketinin ürettiği İHA'lara yönelik bir yasa tasarısı da dikkat çekiyor. DJI İHA'larının veri güvenliği endişeleri nedeniyle yasaklanması ve ABD'nin savunma alanında bu araçların kullanımının tamamen durdurulması hedefleniyor. 

KONFÜÇYÜS ENSTİTÜLERİ DE GÜNDEMDE

Çin kültürünü ve dilini tanıtmayı amaçlayan Konfüçyüs enstitülerinin ABD’deki faaliyetlerine son verilmesi de tartışılan konular arasında. Kongredeki bazı isimler, bu enstitüleri "yumuşak güç aracı" olarak nitelendiriyor ve ABD'de siyasi etkilerini sınırlandırmak istiyor.

ÇİN'DEN TEPKİ

Çin Büyükelçiliği ise bu yasa tasarılarına sert tepki gösterdi. Büyükelçilik Sözcüsü Liu Pengyu, yasa tasarılarını "yeni McCarthycilik" olarak nitelendirerek, "Bu düzenlemeler, Çin-ABD ilişkilerine ciddi zarar verecek ve ABD’nin çıkarlarına olumsuz yansıyacak" uyarısında bulundu.