ABD, AB ve Türkiye Ukrayna’yı UNESCO’da destekledi

UNESCO Genel Direktörü “Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde (Ukrayna) Durumunun Gözetlenmesi” adlı raporunu sundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 18:35
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 18:35
https://www.qha.com.tr/

UNESCO' nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Yürütme Kurulu 199. Oturumu çerçevesinde 11 Nisan 2016 tarihinde UNESCO Genel Direktörünün sunduğu “Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde (Ukrayna) Durumun Gözetlenmesi”  raporunu inceleyerek ilgili kararı aldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada 199 ЕХ/5 І (Е)) raporunda UNESCO'nun yetki alanlarındaki insan hakları ve azınlık haklarının, özellikle de Kırım Tatarlarının ve Ukrainlerin hak ihlallerinin gerçek örneklerinin açıklandığını ve bu gerçeklere dayanarak Rusya tarafından geçici olarak işgal edilen yarımadadaki durumun kötüleştiği sonucuna varıldığını bildirdi.

Oy çokluğuyla (17- evet, 2- karşı)  kabul edilen  “Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde (Ukrayna) Durumun Gözetlenmesi”  belgesi Kırım’ın yasadışı işgalinden sonra UNESCO'nun Yürütme Kurulu tarafından alınan beşinci kararı oldu.

Karar, gelecek UNESCO'nun Yürütme Kurulu 200. Oturumunda Genel Direktörün önceki kararlarının uygulanmasıyla ilgili ilerleme ve özellikle Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde durumun izlenmesi için UNESCO izleme mekanizmalarının oluşturulması hakkındaki raporun sunulmasını öngörüyor.

Ukrayna’nın pozisyonunu sunan Ukrayna’nın UNESKO Daimi Temsilcisi Oleg Şamşur, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar’da UNESCO'nun yetki alanlarındaki durumun kötüleşmesi nedeniyle acilen işgal edilen yarımadadaki durumu izlemek için etkili gözlem mekanizmalarının oluşturulmasının gerektiğini belirtti.

Ukrayna’nın pozisyonunu ABD, AB ve Türkiye heyetleri destekledi.

Konuşmacılar 27 Mart 2014 tarihinde alınan BM Genel Kurulu’nun 68/262 sayılı Kararı’nı desteklediklerini bir kere daha doğruladılar.

BM Genel Kurulu’nun “Ukrayna’nın Toprak Bütünlüğü” başlığını taşıyan 24 Mart 2014 tarihli 68/262 sayılı Kararında BM üyesi devletlerin temsilcileri büyük bir çoğunlukla Ukrayna’nın ülkesel bütünlüğüne atıf yaparak, Kırım'ın ayrılmasının meşru kabul edilemeyeceğini ve ayrılma için yapılan referandumun da geçersiz addedilmesi gerektiğini dile getirmişlerdi.