Ukrayna ve Moldova için tarihi an: AB'ye katılım müzakereleri resmen başladı

Ukrayna ve Moldova'nın Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakereleri için ilk adım olan hükûmetlerarası konferans 25 Haziran 2024 tarihinde Lüksemburg'ta yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 12:00
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna ve Moldova Avrupa Birliği (AB) üyeliğine doğru bir adım daha attı. AB üyesi ülkelerin Avrupa'dan sorumlu bakanları 25 Haziran 2024 tarihinde iki ülkenin AB'ye üye olabilmesi amacıyla ilk adım olan Genel Konsey için Lüksemburg'ta toplandı. Bakanlar, hükûmetlerarası konferans programı çerçevesinde Ukrayna ve Moldova ile ilk kez resmî olarak müzakere masasına oturdu.

"AB UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİNE VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE KARŞI SARSILMAZ DESTEĞİNİ YİNELİYOR"

AB'nin Dönem Başkanı Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, 25 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen hükûmetlerarası konferansın açılışını gerçekleştirdi. Lahbib 25 Haziran'ı tarihi bir gün olarak nitelendirerek, konferansın Ukrayna ve Moldova'nın AB'ye üyeliğinin ilk aşaması olduğunu söyledi.

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimini bir kez daha kınayan Bakan Lahbib, "AB, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlar dahilindeki bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğü ile Rusya'nın saldırganlığı karşısında doğal meşru müdafaa hakkına sarsılmaz desteğini yinelemektedir. AB, ortaklarıyla birlikte Ukrayna'nın güvenlik taahhüdüne katkıda bulunma kararlılığını sürdürmektedir." ifadelerini kullandı. 

"UKRAYNA VE AVRUPA İÇİN TARİHİ BİR GÜN"

Toplantıya video konferans yoluyla katılım sağlayan Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, "Ukrayna ve Avrupa için tarihi bir gün, tarihi bir an." diyerek sözlerine başladı. Şmıgal, toplantıda sunacakları müzakere pozisyon belgesinin AB tarafından olumlu karşılanacağından emin olduğunu vurgulayarak, "Ukrayna'nın gelecekteki üyeliği, Avrupa'nın mevcut zorluklarına verilecek en iyi yanıt ve AB'yi güçlendirmek için eşsiz bir fırsattır." dedi.

UKRAYNA VE MOLDOVA'NIN AB'YE ÜYELİK SÜRECİ

Tam bir yıl önce AB'ye üyelik başvurusunda bulunan Ukrayna ve Moldova ilk adımın ardından adaylık statüsü almıştı. 23 Aralık 2023 tarihinde üyelik müzakerelerinin başlatılmasına yönelik bir karar çıkmış olsa da salonu terk ederek kararı veto eden Macaristan'ın tutumu nedeniyle müzakerelere adım atılamamıştı. AB Komisyonu geçen hafta her iki ülkenin de tüm kriterleri yerine getirdiğini duyurarak süreci ilerletme ve müzakareye başlama kararı almıştı.