AB Temsilcisi Kallas: Rusya, gazı silah olarak kullanmaya devam ediyor

Ukrayna ve Rusya arasındaki doğal gaz anlaşması 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle sona erdi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Moldova Başbakanı Dorin Recean ile görüşerek bu süreç içerisinde AB'nin Moldova'ya destek sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 10:37
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği'nin (AB) yeni Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Ukrayna ve Rusya arasındaki doğalgaz anlaşmasının 1 Ocak 2025 tarihinde sona ermesinin ardından Moldova Başbakanı Dorin Recean ile görüştü. Kallas, 8 Ocak 2025 tarihinde gerçekleşen görüşmeyle ilgili açıklama yaptı.

"MOLDOVA HİBRİT SAVAŞIN HEDEFİ"

Temsilici Kallas, açıklamasında Rusya'nın gazı bir silah olarak kullandığına ve hibrit savaş yürüttüğüne dikkat çekti. Kallas, "Rusya gazı silah olarak kullanmaya devam ediyor ve Moldova bir kez daha hibrit savaşının hedefi haline geliyor. AB desteği sayesinde Moldova dayanıklılığını sürdürüyor ve Avrupa enerji ağlarına iyi bir şekilde bağlı. Dorian Recean ile yaptığım görüşmede Moldova ile sarsılmaz dayanışmamızı bir kez daha teyit ettim." ifadelerini kullandı. 

Russia continues to use gas as a weapon and once again Moldova is a target of its hybrid warfare. Thanks to EU support Moldova remains resilient and well-connected to European energy networks. In my call with @DorinRecean I reaffirmed our unwavering solidarity with Moldova.

— Kaja Kallas (@kajakallas) January 7, 2025

TRANSDİNYESTER RUS GAZINDAN MAHRUM KALDI

Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester ise Rus gazından mahrum kaldı. Ayrılıkçı bölgenin yetkilileri, Rus gazının kesilmesinin gıda üreticileri hariç tüm sanayi kuruluşlarının kapanmasına yol açtığını kaydetti.

Bölgenin Birinci Başbakan Yardımcısı Sergey Obolonik, durumun son derece zor olduğunu belirttiği açıklamasında, "Durumun nasıl gelişeceğini yargılamak için henüz çok erken. Sorun o kadar kapsamlı ki, uzun süre çözülmezse geri dönüşü olmayan değişiklikler yaşanacak. Yani işletmeler faaliyete geçme imkânlarını kaybedecek." dedi.

İLK ETKİLENEN MOLDOVA OLDU

Gaz sevkiyatının sona ermesinin etkilendiği ilk ülke Moldova toprakları içerisinde yer alan Transdinyester oldu. Sevkiyatın durmasıyla beraber; Transdinyester’da ısıtma kesintileri yaşanmaya başladı.

Yerel enerji şirketi Tirasteploenergo tarafından yapılan açıklamada ise vatandaşlar; sıcak giyinmeye, aile üyelerini tek bir odada toplamaya, pencerelere ve balkon kapılarına battaniye veya kalın perdeler asmaya ve elektrikli ısıtıcılar kullanmaya çağrıldı. Aynı zamanda Reuters’a konuşan bir çalışan, kesintinin ne kadar süreceğini bilmediğini söyledi.

ANLAŞMADAN İLK UKRAYNA ÇEKİLMİŞTİ

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSBC) döneminden kalan boru hatlarıyla yapılan gaz sevkiyatı; 40 yılı aşkın bir süredir Ukrayna toprakları üzerinden devam ediyordu. Rusya’nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022'de topyekûn işgal girişimi ve saldırı başlatmasından sonra ise, Ukrayna'nın gaz şirketi Naftogaz daha önce Gazprom'la vardığı 5 yıllık anlaşmayı yenilemeyi reddetti ve AB ülkelerinin Rusya’dan gaz alımı önemli ölçüde azaldı. Öyle ki, Rus gazının Avrupa pazarındaki payı yaklaşık yüzde 35'ten yaklaşık yüzde 8'e düştü.

Bunlara ek olarak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 2024 yılının kasım ayında yaptığı açıklamada; AB'nin Rusya'dan gaz sevkiyatının durmasına ve kış dönemine hazır olduğuna dikkati çekerek, "AB genelinde doğalgaz depoları dolu" ifadesini kullanmıştı.