AB, Rusya'nın savaş suçlarını incelemek için özel soruşturma merkezi kuracak

Avrupa Birliği, işgalci Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarının araştırılması ve belgelenmesi için 6 ülkenin bulunduğu ortak soruşturma merkezi açacak.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2023 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2023 12:05
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Hollanda'nın Lahey kentinde işgalci Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçları ve insan hakları ihlallerinin araştırılması için soruşturma merkezi açılacağını duyurdu. Avrupa Birliği Cezai Konularda Adli İşbirliği Ajansı (Eurojust) tarafından desteklenen merkezde, Rusya'nın topyekun işgali sonrasında işlenen savaş suçları incelenecek. 

İşgalci Rusya, Ukrayna'nın ana karasına yönelik başlattığı saldırıda savaş suçları işliyor. Savaşın ilk günü 24 Şubat'tan bu yana sivilleri hedef alan işgalcilerin savaş suçları bir bir ortaya çıkıyor. Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya'nın işlediği savaş suçlarının soruşturulması için çağrıda bulunuyor. Ayrıca Putin ve savaşı destekleyen Rus yetkililerin, Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanması gerektiği belirtiliyor. 

AB, LAHEY'DE RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ SUÇLARINI BELGELEYECEK

AB, Ukrayna'daki savaş suçlarının araştırılması ve insan hakları ihlallerinin belgelenmesi için Hollanda'daki Lahey kentinde soruşturma merkezi açacak. Açılan soruşturma merkezi, Ukrayna’daki savaş suçlarına ilişkin uluslararası özel mahkemenin temelini oluşturacak.

Dün Kıyiv'i ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Lahey’de bir Ukrayna Uluslararası Soruşturma Merkezi açılacağını duyurdu. Avrupa Birliği Cezai Konularda Adli İşbirliği Ajansı (Eurojust) tarafından desteklenen merkezde, Rusya'nın topyekun işgal girişiminde işlenen savaş suçları incelenecek. 

12 Aralık 2022'de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Hollanda'nın "işgal mahkemesi" önerisi AB tarafından desteklenmişti. Bununla birlikte 6 ülkenin yer aldığı merkezde soruşturma ekibi bulunacak.