AB, Rusya'ya karşı Ukrayna ile ilgili yaptırımların 13'üncü paketini 21 Şubat 2024 tarihinde onayladı. Bu yeni yaptırım paketinde, Rusya'nın silah tedarikine yardım etmek veya Ukraynalı çocukların kaçırılmasına karışmakla suçlanan yaklaşık 200 kuruluş ve kişiye yaptırım uygulandı. AB dönem başkanlığını yürüten Belçika Başkanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "AB Büyükelçileri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı çerçevesinde 13'üncü yaptırım paketi üzerinde prensipte anlaşmaya vardı. Bu AB tarafından onaylanan en geniş kapsamlı yaptırımlardan biridir" ifadelerine yer verdi.
4 ÇİNLİ ŞİRKETE YAPTIRIM UYGULANDI
AB'nin Rusya'ya yönelik geniş kapsamlı yaptırım kararı Çin'i de vurdu. Yaptırım paketinde ilk kez, Rusya'nın yasaklı malları ele geçirmesine yardımcı olan Çinli şirketler de eklendi. AB daha önce de Çin anakarasında yerleşik Çinli firmayı cezalandırma girişiminde bulunmuş ancak Çin yetkililerinin şikayetleri ve bazı üye devletlerin çekinceleri bu adımı engellemişti. Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin giderek yakınlaşması Brüksel'deki diplomatları bu fikri ikinci kez denemeye itti. Kaynaklar, eklenen şirketlerin çoğunun Rus olduğunu ve Çin şirketlerinden Guangzhou Ausay Technology, Shenzhen Biguang Trading, Yilufa Electronics ve Hong Kong’li RG Solutions'a savaşta Rusya’ya askeri destek sağlaması nedeniyle yaptırım listesine dahil etti.
ÇİN BAŞTA OLMAK ÜZERE BİR ÇOK ŞİRKET LİSTEDE
Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Sırbistan ve Ermenistan aylardır AB'nin radarındaydı ve özel temsilci David O'Sullivan bu hükûmetleri daha fazlasını yapmaya ikna etmek için bir ülkeden diğerine uçuyordu. O'Sullivan aralık ayında Euronews'e verdiği demeçte "Bence gerçekçi olmalıyız. Kazanılacak para var" dedi.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN ÇİN'İ UYARMIŞTI
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen haziran ayında Çin'in Rusya'ya yüksek seviyede yardım sağladığına dair bilgiye ulaştıklarını ve durumdan endişeli olduklarını dile getirmişti. Blinken, “Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığını ilerletmek için kullanabileceği teknolojiyi sağlayan Çinli şirketler hakkında süregelen endişelerimiz var. Çin hükûmetinden bu konuda çok dikkatli olmasını istedik" açıklamasını yapmıştı.
BATILI LİDERLERDEN ÇİN'E TEPKİ
Batılı liderler, 2023 yılının ilk aylarında Çin'in bu adımının düşündürücü ve tehlikeli olduğu konusunda Çinli yetkilileri uyarmıştı. Çin, bu uyarıyı bir karalama kampanyası olarak nitelendirdi. Rusya ile normal ticari ilişkilere sahip olduğunu savunan Çin, Batı dünyasının Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımları tek taraflı olarak nitelendirmişti.
ÇİN, RUSYA İLE OLAN İLİŞKİLERİNDE ISRARCI
Çin, Ukrayna'daki işgal girişiminde tarafsız bir devlet olduğunu iddia etmiş ve kendisini arabulucu olarak sunmaya çalışmıştı. Çin merkezli savunma şirketleri ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekûn işgal girişiminin ilk gününden beri, Rusya merkezli savunma şirketleri ile ticari ilişkilerini sürdürmeye devam ediyor.
SAVAŞI KİM UZATIYOR? ÇİN Mİ? BATILI ÜLKELER Mİ?
Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hiçe sayarak topyekûn işgal girişimi ve saldırılara başlamasıyla beraber dünyada büyük bir kırılma yaşandı. Bir buçuk yıla yaklaşan işgal girişimi boyunca Rus propagandası ve Avrasyacı kanat, Ukrayna'ya silah sağlayan Batılı ülkelerin savaşı uzattığı üzerine yorumlar yaptı. Ancak, gelinen noktada Çin'in Rusya'ya silah ve askeri teçhizat sağladığı iddiaları doğru çıkarsa, savaşı uzatan asıl faktörün, Çin ve Rusya işbirliği olduğu ortaya çıkacak.