AB ile Ukrayna vize serbestisinin onaylanacağı tarih belli oldu

AB ile Ukrayna vize serbestisinin bir hafta sonra onaylanacağı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2017 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2017 18:07
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Parlamentosu başkanı ve AB'nin dönem başkanlığını yürüten Malta'nın AB Büyükelçisi'nin Ukrayna’yla vize serbestisi anlaşmasını nihai olarak 17 Mayıs tarihinde onaylayacakları bildirildi.

Ukrinform için açıklamaya yapan kaynak, “İmzalama töreninin 17 Mayıs tarihinde düzenlenmesi planlanılıyor. O gün Strasbourg’a Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun gelmesi bekleniyor” diye belirtti.

154388

Avrupa Parlamentosu, 6 Nisan tarihinde Avrupa Birliği’nin Ukrayna ile vize serbestisini onayladı. AB’nin Ukrayna ile vizelerin kaldırılmasını öngören yasa tasarısı için 521 Avrupa Parlamentosu milletvekili "evet" oyu kullandı. 26 Nisan tarihinde düzenlenecek oturumda AB ülkelerinin Büyükelçileri Avrupa Parlamentosu’nun bu kararı onaylamaları gerekiyor. Ardından AB Konseyi 11 Mayıs tarihinde Avrupa Birliği’nin Ukrayna ile vize serbestisini nihai olarak onaylaması bekleniyor. Böylece vizesiz rejim Haziran 2017’de yürürlüğe girebilecek.

154366

Vize serbestisi sayesinde Ukrayna vatandaşları, Schengen anlaşmasını imzalayan ülkeleri, Avrupa Birliği’nin 28 üye ülkesinden 22’sini vizesiz ziyaret edebilecek. Bunun dışında Avrupa Birliği üyesi olmayan ancak Schengen anlaşmasını imzalayan İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre de vizesiz ziyaret edilebilecek. Ayrıca vize serbestisi, Schengen bölgesine dahil olmayan ama Schengen yasalarına uymayı üstlenen Avrupa Birliği ülkeleri Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan için de geçerli.

Vize serbestisinin yürürlüğe girmesinden sonra Ukrayna vatandaşları, Avrupa Birliği ülkelerinde yarım yılda 90 günü aşmayan bir süre ile bulunabilecek. İş ve turizm seyahatleri, dini veya yakınların ziyareti amacıyla yapılan seyahatler için geçerli olan vize serbestisi Avrupa Birliği ülkelerinde çalışma veya eğitim görme hakkı vermiyor.