AB, Ermenistan'daki sınır gözlem misyonunu genişletiyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ermenistan'daki sınır gözlem misyonunun genişletilmesi yönünde bir önerinin onaylandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2023 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2023 13:30
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 13 Kasım 2023 tarihinde Brüksel'de gündeminde Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri konusunun da yer aldığı Dışişleri Konseyi toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Borrell, AB dışişleri bakanlarının Ermenistan'da konuşlandırılan sınır izleme misyonunun genişletilmesi ve  vize serbestisi tartışmalarının başlatılması önerisinin onayladığını kaydetti.

AB, ERMENİSTAN'A DESTEĞİ ARAŞTIRACAK 

Borrell toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Ermenistan'daki misyonumuzu sınırın hassas bölgelerinde daha fazla devriye ile güçlendirmeye karar verdik" dedi. Temsilci ayrıca, "Avrupa Barış İmkânı kapsamında Ermenistan'a olası desteği ve Ermenistan'a vize serbestisi sağlanması seçeneğini araştıracağız" ifadelerini kullandı.

Borrell ayrıca AB'nin Ermenistan'a karşı tavrına ilişkin,"Ermenistan'ı içte ve dışta istikrarsızlaştırmaya yönelik her türlü girişime karşı çok dikkatli olması gerektiğini" söyledi.

MÜZAKERELER AB ÇALIŞMALARINI TEMEL ALMALI

Borrell, "Azerbaycan'a mesajımız açıktı: Ermenistan'ın toprak bütünlüğünün herhangi bir şekilde ihlal edilmesi kabul edilemez ve ilişkilerimizin kalitesi açısından ciddi sonuçlar doğuracaktır" dedi.

Borrell, AB Konseyi Başkanı tarafından yapılan çalışmalar temelinde Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Borrell, "Bir barış anlaşmasının imzalanmasına ihtiyacımız var ve arabuluculuk rolümüzü sürdürmeye kararlıyız" dedi. Yüksek Temsilci, AB dışişleri bakanlarının Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ı önümüzdeki Dışişleri Konseyi toplantılarından birinin marjında kendilerine katılmaya davet etmeye karar verdiklerini de sözlerine ekledi.

AB dışişleri bakanlarının söz konusu kararları Avrupa Komisyonu'nun masasına yatırılacak. Komisyon tarafında kararların kabul edilmesi halinde bu kararların uygulanmasına yönelik teklifler sunulacak. Avrupa Komisyonu'nun kararları 27 AB üye ülkesi tarafından oy birliğiyle alınacak.