AB’den Rusya’ya yeni yaptırım!

Avrupa Konseyi, Rusya'nın AB üyesi ülkelerde artırdığı hibrit faaliyetlerine yönelik yeni bir yaptırım kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 16:30
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Konseyi, Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerine ve ortaklarına yönelik istikrarsızlaştırıcı eylemlerine karşılık yeni bir adım attı. Kısıtlayıcı önlemleri içeren bu yeni çerçeve, Rusya’nın AB ve üye devletlerinin temel değerlerini, güvenliklerini, bağımsızlıklarını, bütünlüklerini, ayrıca uluslararası örgütlerin ve üçüncü ülkelerin güvenliklerini, bağımsızlıklarını ve bütünlüklerini zedeleyen eylem ve politikalarında yer alan bireyleri ve kuruluşları hedef alıyor.

Seçim süreçlerinin ve demokratik kurumların işleyişinin zayıflatılması, ekonomik faaliyetlere, kamu yararı hizmetlerine veya kritik altyapıya yönelik tehditler ve sabotajlar; koordineli dezenformasyon, yabancı bilgi manipülasyonu ve müdahalesi (FIMI); kötü niyetli siber faaliyetler, göçmenlerin araçsallaştırılması ve diğer istikrarsızlaştırıcı eylemleri içeren Rusya’nın hibrit faaliyetlerine yönelik yaptırım uygulanacak.

Yaptırım kapsamında, belirlenen kişiler varlık dondurma işlemine tâbi tutulacak; AB vatandaşları ve şirketlerinin kendilerine fon sağlaması yasaklanacak. Ayrıca, AB topraklarına girmelerini veya bu topraklardan geçiş yapmalarını engelleyecek bir seyahat yasağı uygulanacak.