AB'den Rusya'ya 12 yaptırım paketi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Komisyonu'nun Rusya'ya yönelik 12. yaptırım paketini açıkladığını bildirdi. Alınan geniş kapsamlı kararlar ile AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının genel çerçevesinin daha da güçlendirileceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2023 22:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2023 22:55
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 15 Kasım 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu ile birlikte üye ülkelere, Rusya'ya karşı getirilen 12. yaptırım paketi önerisini sundu. Paketin ayrıntılarında; Rusya'ya elmas ticareti yasağından petrol tavan fiyatı uygulamasının sıkılaştırılmasına birçok konu yer aldı.

Yapılan teklif taslağına göre Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı gelen 120'den fazla kişi ve kuruluş yaptırım listesine dahil edildi. Paket kapsamında Rusya'ya yönelik yeni ithalat ve ihracat yasakları gündeme gelecek. Ayrıca, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulaması daha da sıkılaştırılacak.

AB'DEN RUSYA'YA 12 YAPTIRIM PAKETİ

Ayrıca, yaptırım kapsamında Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarında çocukların kaçırılması ve Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna toprakları üzerinde gerçekleştirdiği seçimleri düzenleyen şahıslar hakkında bir dizi yaptırım kararı öngörüldü. 

Ayrıca, AB'nin yeni yaptırım kararları arasında Rusya'dan elmas ithalatına yasak getirileceği belirtildi. Bu yasağın 2024 yılı başında yürürlüğe gireceği öğrenildi. Öte yandan, Rus petrolünün sahte faturalarla satılmasını önlemek için daha sıkı raporlama formülü gündeme gelecek. Getirilen yaptırım kararları kapsamında Avrupa'ya seyahat etmesi yasaklanan ve Avrupa'daki varlıkları dondurulan kişiler listesine 47 birey ve 72 kuruluş dahil olacak.

Yeni yaptırım paketinde; demir, bakır, alüminyum tel ve folyo ithalatı ile sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ithalatına ise yeni kısıtlamalar getirilmesi öngörüldü.

AB'DEN RUSYA'YA AĞIR DARBE

Avrupa Birliği, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya topyekun işgal girişiminin başından bu yana toplamda 11 yaptırım paketini uyguladı. Bu yaptırımlar arasında Rusya'ya yönelik ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil olmak üzere enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın madeni de dahil olmak üzere pek çok sektörde Kremlin'e ağır darbe vuruldu.