26 Şubat davası raporu Ukrayna Parlamentosu’nda sunuldu

Bir seneden uzun bir süre içinde Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Birliği'nin desteğiyle bir uzman grubu 26 Şubat davası raporu üzerinde çalıştı.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2017 21:13
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2017 21:13
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu’nda 26 Şubat davası raporu sunuldu.

Söz konusu raporda, 26 Şubat 2014’te Kırım Parlamento binası önünde gelişen olaylar ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor ve  bu olaylardan sonra doğan sonuçlarla ilgili Ukrayna hükümetine tavsiyeler yer alıyor.

Raporun sunumuna Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Ukrayna milletvekili Georgiy Longvinskiy, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi QHA (Kırım Haber Ajansı) Müdürü Gayana Yüksel, avukat Nikolay Polozov ve Ukrayna Başsavcılığı'na bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Başsavcısı Gündüz Mamedov katıldılar.

Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Birliği hukukçusu Darya Sviridova raporun içeriği hakkında bilgi verirken, “Rusya’nın bu davayı soruşturmaya hakkı var mı? Ukrayna 26 Şubat olaylarını etkili olarak soruşturmak için neler yapıyor? 26 Şubat olaylarından sonra olanlarla ilgili Ukrayna neler yapmalı, bu konuda yeni tavsiyeler veriliyor” açıklamasında bulundu.

Uzmanlar işgalci devlet Rusya için de tavsiyeler hazırladı. Darya Sviridova, Rusya’nın söz konusu dava ile ilgili soruşturma yürütmeye hakkı olmadığını, olaylarla ilgili sadece Ukrayna kolluk kuvvetlerinin soruşturma yapabileceğini vurguladı.

Öte yandan uzman grubu, trajik olayları önlemek için Ukrayna polisinin neler yaptığını da merak ettiklerin belirtti.

AGİT ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi (CReDO, Moldova)  uzmanı Sergey Ostafa'ya göre toplam olarak 16 saatl,k video görüntüleri ve 1200 fotoğraf incelenebildi. Olaylar Moldova, Ermenistan ve Belarus protestolarının deneyime dayanarak yeniden oluşturuldu.

Uzman Ostafa, 26 Şubat davası raporunun Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Birliğinin desteğiyle bir seneden uzun süren bir çalışmanın sonucu olduğunu ve toplanan bilgilerin farklı kaynaklardan teyit edildiğini vurguladı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Refat Çubarov, söz konusu raporunun amacının Kremlin’in kontrol ettiği Kırım’daki sözde mahkemenin 26 Şubat mitingi katılımcıları ve organizatörlerini yargılama hakkının olmadığını göstermek olduğunu kaydetti.

Şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne KTMM’nin yasağıyla ilgili verilecek  dava dilekçesinin hazırlandığını bildiren Çubarov, raporun hazırlanmasında kullanılan belgelerin de bunun için kullanılacağını anlattı.

Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalcilerin suçlamalarının saçma olduğunu belirterek, “Onlar (işgalciler) bizim mitingimizin izinsiz olduğunu söylüyorlar. Bu demek ki, biz kendi ülkemizde yani Ukrayna topraklarındayken Moskova’ya izin için başvurmalıydık. Bu saçmalık. Bununla birlikte en saldırgan eylemler Aksyonov’un haydutları ve (sözde) Kırım milisi tarafından yapıldı… Şu an yapılanlar, çok büyük bir emeğin sonuçları ve uluslararası toplumun bunları bilmesi de hayli önemli” diye konuştu.

KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün avukatı Nikolay Polozov da müvekkilinin işgalin üçüncü yıl dönümü dolayısıyla yazdığı mektubu okudu.

152994

Bugün, 23 Şubat tarihinde “Ukrayna Parlamentosu’nda Kırım Günü” adlı kültür ve insan hakları etkinliği düzenleniyor. Etkinliğin amacının Ukraynalı siyasetçileri işgal edilen yarımadada yaşanan gerçekler ve insan hakları durumu hakkında bilgilendirmek olduğu belirtildi.