“2014’e kadar çoğu Kırım sakininin tercihi Rus medyasıydı”

Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı, Çongar’da 150 metrelik yayın kulesini inşa edecek özel yatırımcının bulunduğunu duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 17:08
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Enformasyon Politika 1. Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, modern dünyada artık enformasyon vakumun (kasti bilgi kirliliği) olmadığını belirterek Kırım sakinlerinin Ukrayna medyasını uydudan veya internetten takip edebileceklerini ifade etti.

Emine Ceppar ile yaptığımız röportajın başlangıcını burada okuyabilirsiniz.

Çoğu gazeteci Enformasyon Politika Bakanlığı'nın tam olarak ne yaptığını bilmiyor. Neden çalışmalarınız hakkında bu kadar az bilgi var?

Enformasyon Politika Bakanlığı'nın çalışmaları hakkındaki bilgiler açık. Bakanlık sayfasında dört dilde; Ukraince, Kırım Tatarca, Rusça ve İngilizce olarak belirtiliyor. Bununla birlikye biz sık sık basın konferansları düzenliyoruz ve üç ayda bir faaliyetlerimiz hakkında rapor veriyoruz. Gazeteciler neden bizi tanımıyor? Açıkçası bu gazetecilere yöneltilecek bir soru, ne kadar sıkı Bakanlığın çalışmalarını takip ediyorlar.

Sayın Ceppar, Kırım’a radyo yayını tam olarak nasıl gerçekleşecek?

Kırım’a yayın yapmanın temel sorunu yüksek yayın kulelerinin olmamasıdır. Ukrayna'nın doğusunda olduğu gibi Kırım’da da en yüksek kuleler işgalciler tarafından ele geçirildi. Bu kulelerden yapılan yayın çok büyük alanı kapsıyor, onların yüksekliği yüzlerce metreye ulaşıyor. Kırım’daki en yüksek yayın kulesi Krasnoparekopsk’te bulunuyor yüksekliği 220 metre.

Diğer taraftan Kırım’a en yakın olan bölge Herson’daki kulelerin yüksekliği en fazla 90 metre. Güçlü yayın vericileri kullanılsa bile Kırım’ı da kapsayan bir yayın gerçekleştirilemiyor.

Dolayısıyla yeni yayın kulesinin kurulması konusu üzerinde çalışmaya başladık. Devlet Radyo ve Televizyon Yayını Şirketi fon eksikliği yüzünden inşaatı gerçekleştiremiyor. Hatta para bulunsa bile bürokratik işlemlerden dolayı bu süreç yıllarca uzayabilir. Bu kadar bekleyemeyeceğimizi göz ününde bulundurarak Çongar’da 150 metrelik kuleyi inşa edecek bir özel yatırımcı bulundu. Ukrayna Devlet Radyo Frekansları Merkezi şimdiden beş tane FM frekansı hazırladı. Yakın zamanda ihale ilan edilecek. Alınacak sonuç Kırım’ın enformasyon alanındaki yeniden entegrasyonu açısından oldukça büyük önem taşıyor.

Bir daha vurguluyorum internet ve uydu aracılığıyla Kırım’da Ukrayna medyaları takip edilebilir. Bu mesele tamamen tercihle alakalı. Mesela 2014 yılında Kırım’ın işgalinden önce hayli geniş seçenekler sunan Ukrayna yayın programlarına rağmen çoğu Kırım sakini Rus kanallarını izliyordu.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu “Kırım’ın Geleceği” gençlik forumunda, Rusya’nın enformasyon ablukasını nasıl kırabiliriz sorusuna abluka durumunda yaşamadığımızı vurgulayarak net ve anlamlı bir cevap vermişti. Ona göre bu tür bir abluka Sovyet zamanında vardı, ama bugün yok, nerdeyse herkes alternatif bilgi kaynaklarına ulaşabiliyor.

Sayın Ceppar, Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı Kırımlıları Ukrayna televizyon ve radyo yayınları hakkında nasıl bilgilendirecek?

Bu konu Herson Bölgesi televizyon-radyo yayınını geliştirme ve Kırım’a yayını organize etme stratejisinde öngörülüyor. Frekanslar sahiplerine kavuşunca biz de bilgilendirme kampanyası düzenleyeceğiz. Büyük ihtimal bunlar video klipler veya Ukrayna kontrol noktasında dağıtılacak broşürler şeklinde olacaklar. Ayrıca sosyal ağlarda da tanıtılacak.