2 yıl önce bugün Kırımoğlu’nun Kırım’a girişi yasaklandı

3 Mayıs 2014 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki Ermenipazar kontrol noktasında yaklaşık bin kişi, iki yıldır vatanına dönemeyen Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu karşıladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 12:33
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım ile Ukrayna’nın anakarası arasındaki idari sınırda Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu karşılama eylemi, Kırım Tatarları için 2014 yılının ilkbaharında meydana gelen en önemli olaylardan biri olduğu söylenebilir. 3 Mayıs 2014 tarihinde bine yakın Kırım Tatarı, 2. Dünya Savaşı sırasında baskılara uğrayan halkın zor ve uzun vatanına dönüş yolunun sembolü olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun vatanına dönmesini sağlamak için Kırımoğlu’nun Kırım’a girişinin yasaklanmasını sert şekilde protesto etti.   Milli lideri karşılama eylemi katılımcılarına karşı açılan davalar ve verilen cezalara rağmen Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, günümüzde de Kırım Tatar halkının mücadelesinin sembolü olarak kaldı.

4332

22 Nisan 2014 Salı günü Kırım ile Ukrayna’nın anakarası arasındaki idari sınırda Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Rusya’ya 2019 yılına kadar giriş yasağının uygulandığı tebliğ edildi. 2 Mayıs'ta Kırım Tatar milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Moskova üzerinden uçakla Kırım'a gelmeyi planlıyordu. Ancak Kırımoğlu Moskova'daki havalimanında sınırdan geçemedi. Bundan dolayı Kırımoğlu, Kiev’den Kırım’a arabayla gelmek zorunda kaldı.   Daha sonra Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın başkenti Akmescit’in Rus yönetimine bağlı Kievskiy Bölge Mahkemesi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında gıyaben tutuklama kararı çıkardı. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı Rusya Ceza Kanunu’nun üç maddesine göre dava açıldı.   2014 yılının Ekim ayı sonunda avukat Mark Feygin, Kırımoğlu’na Kırım’a girişi yasaklayan Federal Göç Servisi'ne karşı dava açıldığını bildirdi. Mark Feygin, günümüze kadar “kimsenin Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a girişini yasaklayan belgeyi görmediğini” belirtti.   14 Nisan 2016 tarihinde yapılan duruşmada Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a girişi yasaklanması nedeniyle Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) karşı açtığı dava, “devlet sırrı” olarak sınıflandırıldı.