19 Eylül Gaziler Günü

Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk'ün Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki azmi ve başarısından dolayı TBMM tarafından gazi ünvanı almasıyla birlikte her sene 19 Eylül Gaziler Günü olarak anılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 12:24
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 19 Eylül 1921'de Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk'e gazi ve mareşal ünvanı verilmesinin ardından her sene bugün Gazi Günü olarak bilinmekte. Türkiye Cumhuriyeti'nde 2022'de resmî kanun ile kabul edilen Gaziler Günü'nde başta Mustafa Kemal olmak üzere savaşta, taarruzda ve vatan toprakları savunmasında canını ortaya koyan gaziler yâd ediliyor.

GAZİLER GÜNÜ

Git evlâdım, yıllarca ben oğulsuz kalayım; Şu yaralı bağrıma kara taşlar çalayım! Haydi oğlum haydi git, Ya gazi ol ya şehit…

Dünya tarihinin en uzun meydan muharebesi olarak bilinen ve Türk zaferiyle sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında askerlerin ve kumandanların cephedeki direnişi ve başarısı vatan topraklarında büyük bir yankı bulmuştu.

13 Eylül 1921 zaferiyle birlikte Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa, Edirne Milletvekili; Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ise Kozan Milletvekili sıfatıyla Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) telgraf göndermiş, cephedeki azminden dolayı Başkumandan Mustafa Kemal’e mareşal ve gazilik ünvanı verilmesini önermişti.

Telgrafta şu ifadeler yer alıyordu:

Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle  muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine  müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya  bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.

Meclis, 19 Eylül’de Mustafa Kemal’e mareşal ve gazi ünvanı vererek, Yunan ordusunu geri püskürten Türk askerinin gözükara kumandanını, bu sıfatla ödüllendirmişti.

Kırım Haber Ajansı (QHA) olarak, 2002’de kabul edilen resmî kanun ile ülkenin çeşitli yerlerinde kutlanan Gaziler Günü’nde; vatan için canını ortaya koyan gazilerimize teşekkürü bir borç biliriz! Kanla alınan bu vatan topraklarında Gaziler Günü’nün yıl dönümünü yad ederken, şehitlerimize ve ebideyete intikal eden gazilerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.