1 Haziran Dünya Çocuk Günü

Bugün, 1925 yılında kabul edilen 1 Haziran Dünya Çocuk Günü. Dünya çocuklarına adanan bu günde, Rus işgalindeki Kırım'da işgalcilerin baskılarına maruz kalan Kırım Tatarlarının çocukları babasız büyümeye devam ediyor. Ayrıca, Rusya'nın başlattığı topyekun savaş nedeniyle Ukraynalı çocuklar savaşın gölgesinde yaşamlarını sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2023 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 15:03
https://www.qha.com.tr/

Bugün 1 Haziran Dünya Çocuk Günü'nün yıldönümü kaydediliyor. Her sene bu gün yapılan çeşitli etkinliklerle çocukların barış ortamında yaşama ve barınma haklarına dikkat çekiliyor. 

DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ NEDİR?

Dünya Çocuk Günü 1925 yılında Cenevre'de ilk kez "Çocukların Refahı için Dünya Konferansı"nda masaya yatırıldı. 54 ülkenin katıldığı konferansta "Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi" kabul edildi. Bildirgede çocukların yaşadığı yoksulluk, eğitim ve çocuk işçiliği gibi konular ele alındı. 

Türkiye'de ise çocuk günü Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açılışıyla çocuklara "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"nı armağan etti.

Pek çok ülke, konferansın ardından çocukların sorunlarına ilişkin kamuoyunun dikkatini çekmek, çocuklara mutluluk getirmek ve çocuk konusunda teşvik etmek üzere bu günü Dünya Çocuk Günü olarak belirledi. Rus işgalindeki Kırım Tatar halkının ana vatanı Kırım'da ise yüzlerce çocuk, işgalci Rusya'nın baskı ve alıkoyma girişimleri yüzünden bugünü anne ve babasından ayrı olarak geçiriyor. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna topraklarının tamamına karşı başlattığı işgal girişimi ve saldırılarda çok sayıda çocuk zarar gördü.

KIRIM'DA 220 ÇOCUK BABASIZ BÜYÜYOR

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı topyekun işgal girişimi ve saldırılara başlamasının ardından ise Kırım'daki var olan baskılar daha da katlandı. Kırım'da halen işgalci yönetim tarafından arama ve baskınlar devam ederken, savaş suçlusu Putin'in çıkardığı seferberlik kararıyla beraber Kırım Tatarları zorla Rus ordusunda savaşa zorlanıyor. Kırım Tatar halkına karşı yıldırma politikaları tüm hızıyla sürüyor.

Babaları, Rus işgal güçleri tarafından yasa dışı olarak kurmaca davalar çerçevesinde alıkonulduğu için 220 Kırım Tatar çocuğu babasız büyüyor. 12 çocuk ise babaları alıkonulduktan sonra dünyaya geldi.

UKRAYNA'DA EN AZ 484 ÇOCUK RUS SALDIRILARINDA HAYATINI KAYBETTİ 

İşgalci Rusya 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişimi ve topyekun saldırıları tüm hızıyla sürdürüyor. İşgalci Rus askerleri, savaşın başından beri 484 çocuğu katletti. Bugün 1 Haziran Dünya Çocuk Günü'nde saldırılarını sürdüren işgalciler çocukları hedef almaya devam ediyor

KIRIM’DA YAKLAŞIK 230 BİN ÇOCUK ASKERİ PROPAGANDAYA MARUZ KALIYOR

Kırım’ı 9 yılı aşkın bir süredir işgal altında tutan Rusya, Kırım'daki çocukları silaha ve savaşa alıştırmaya çalışıyor. Kırım'da daha ilkokul ortaokul çağındaki çocuklar Rusya propagandasına maruz kalıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilciliği, Eylül 2022'deki raporunda işgal altındaki Kırım’da yaklaşık 230 bin çocuğun askeri propagandaya maruz kaldığını bildirdi.

RUSLAR, KIRIM TATAR ÇOCUKLARIN ANA DİLİNDE EĞİTİM ALMASINI ENGELLİYOR!

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilciliğinin 8 Eylül 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, işgalci Rusya’nın Ukrayna basımı ders kitaplarını imha ettiğini, Ukraince ve Kırım Tatarca dersleri iptal ettiğini, öğretmenleri derslerde savaş propagandasını yapmaya teşvik ederek Kırım’daki eğitim sistemini bir propaganda aracına dönüştürdüğünü kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilciliği, Kırım’da yaşayan çocuklara ilişkin yaptığı açıklamada; “Bu sene Kırım’daki okullarda yaklaşık 230 bin çocuk eğitim alacak. Rusya ve kontrol ettiği işgal yönetimi, uluslararası hukuk normlarını ihlal ederek bu çocuklar üzerinde askeri etki kurmayı planlıyor. Çocuklar; güvenlik, kaliteli eğitim ve hava saldırısı sirenleri ile savaş uçaklarının gölgesinde kalmayan bir çocukluk hakkına sahiptir. Bunun yerine, işgal altındaki Kırım'daki öğrenciler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma nedenlerinin anlatılacağı sözde ‘vatanseverlik eğitimi’ adlı genişletilmiş bir programa sahipler. Bunun dışında işgalciler okul müfredatına ‘askeri vatansever eğitimini’ ve temel askeri eğitim dersleri eklediler ayrıca okullara, Ukrayna’da savaş suçları işleyen Rus askerlerinin isimlerini vermek istiyorlar” dedi.

RUSYA KIRIM'DA ÇOCUKLARIN BEYİNLERİNİ YIKAMAYA DEVAM EDİYOR!

İşgalci Rusya, Kırım’da çocuklara propaganda ders programı hazırladı. Program kapsamında Kırım’da yaşayan çocukların zihni gelişimine yarar sağlamak yerine, Rusya’nın işgalci emellerine hizmet etmesi öğretilmesi amaçlandı.

-1’den 4. sınıfa kadar “Ukrayna’daki özel harekatın kahramanları”

-5’ten 7. sınıfa kadar “Rusya’nın dost ve düşman ülkeleri”

-7’den 9. sınıfa kadar “Kırım, Herson, Lugansk ve Donetsk Rusya’nın bir parçası” 

-9’dan 11. sınıfa kadar “Rus paralı asker olmanın avantajları”.

KIRIM TATAR OKULLARININ MİLLİ OKUL STATÜSÜ KALDIRILDI

Kırım’da 2014 yılına kadar Kırım Tatarca eğitim veren millî okul sayısı 15 iken işgal sonra Rus yönetimi bu okulların milli okul statüsünü kaldırdı. Kırım Tatar dili okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başladı. İşgalcilerin idaresindeki okul yönetimleri, ailelerin çocuklarına Kırım Tatar dili eğitimi talep etmesini engellemeye ve bu karardan vazgeçirmeye çalışıyor. Benzer şekilde Ukrayna dili eğitimi veren okulların ve buralarda öğrenim gören öğrencilerin sayısında da büyük bir düşüş yaşandı.

KIRIM’DA ÇOCUKLARA ZORUNLU SİLAH EĞİTİMİ

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da çocuklar küçük yaştan itibaren Rus ordusunda hizmet etmek için hazırlanıyor, onlara askeri eğitim veriliyor ve çocuklarda “Rus askeri kimliği” oluşturuluyor. 9 yıl içinde Kırım’ı dev bir askeri üsse dönüştüren Rusya, Kırımlı çocukları askerileştiriyor. Rusya Savunma Bakanlığının girişimiyle kurulan Yunarmiya (Genç Ordu) hareketinin yarımadada açtığı sınıflarda on binden fazla çocuk askeri eğitim gördü.  İnsan hakları savunucuları Kırım’daki tüm askeri sisteminin askerlik propagandası, savaş kültürünün propagandası, tarihi gerçeklere saygısızlık ve çocukların yanlış bilgilendirilmesi üzerinde kurulduğuna dikkat çekiyor.

Rus işgali altındaki Kırım'da Mart 2023 tarihinde çocukların, silah eğitimine tabii tutulduğu görüntüler ortaya çıktı. Kırım'da sözde Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, anaokulu öğrencilerinin de dahil olduğu ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin silah eğitimi veren kurslara gönderildiğini duyurdu. Konstantinov, Akmescit'te silah eğitimi kursuna gönderilen 60'tan fazla öğrencinin olduğunu kaydetti.

İŞGALCİ RUSLAR, ÇOCUKLARI KIRIM’A KAÇIRIYOR

Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları hız kesmeden devam ederken işgalciler, insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Ukrayna'da çocuk kaçırılmasına sessiz kalan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı uluslararası toplumdan tepki yağdı. Ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında yakalama kararı çıkardı.Ukrayna'da Rusya'nın geçici olarak işgal ettiği veya çatışmaların sürdüğü bölgelerdeki Ukraynalı çocuklar ise Rusya'ya veya Rus işgalindeki Kırım'a kaçırılıyor.

Ukrayna Başsavcılığı 12 Nisan 2023 tarihindeki açıklamasında, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı savaşın ardından 405 çocuğun kaybolduğu ve 19 bin 384 çocuğun da yasa dışı yollarla Rusya'ya ve işgal altındaki Kırım'a kaçırıldığı ifade edilmişti.