Uluslararası Holokost’u Anma Günü

Uluslararası Holokost’u Anma Günü kaydediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 15:23
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2005 yılında kabul edilen karar uyarınca “27 Ocak Uluslararası Holokost’u Anma Günü” kaydediliyor. Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Holokost Anma Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı. Bakanlığın açıklamasında, "Nazi rejimi ve işbirlikçileri tarafından sistematik şekilde katledilen, Yahudiler, Romanlar, engelliler ile hedef alınan tüm gruplara mensup milyonlarca insanı bugün saygıyla anıyoruz." ifadeleri yer aldı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi mezaliminden kaçan çok sayıda Musevi’ye kucak açan Türkiye'nin bugün de dünyanın farklı bölgelerinde zulüm görmüş milyonlarca insanın sığındığı güvenli bir liman olmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

"Yahudileri temerküz kamplarına gönderilmekten kurtaran diplomatlarımızın hatıralarını da bu vesileyle yad ediyoruz." ifadelerinin yer aldığı açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

Türkiye, artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve antisemitizm tehlikesinin önlenmesi amacıyla gerekli önlemlerin alınmasının önemini vurgulamayı sürdürmektedir. Bu anlayışla, “Uluslararası Holokost Anma İttifakı” başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların bu alandaki çalışmalarına aktif katılım ve katkı sağlamaktayız. Bu çerçevede, İstanbul Üniversitesi Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsü, 27 Ocak 2023 tarihinde bu yılki anma törenine evsahipliği yapmıştır. Türkiye, antisemitizme, yabancı düşmanlığına, ırkçılığa, İslam karşıtlığına ve her türlü hoşgörüsüzlüğe karşı sergilediği tavizsiz tutumunu sürdürmekte ve nefret temelli söylem ve suçlarla mücadeleye yönelik uluslararası işbirliğine katkı sağlamakta kararlıdır.

HOLOKOST ANMA GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1 Kasım 2005 tarihli kararıyla, 27 Ocak gününü “Uluslararası Holokost Anma Günü” olarak kabul etti. 2. Dünya Savaşı’nda milyonlarca Yahudi, Nazi orduları tarafından öldürürken, 1941 yılında Alman askerlerince işgal edilen Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 33 bin 771 Yahudi iki gün içerisinde Babiy Yar vadisinde katledilmişti.