Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar bugün temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş'a geldi. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'ü makamında ziyaret etti. Ziyarette, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Belediyesi Dış ilişkiler Daire Başkanı Emrah Hatunoğlu, Kahramanmaraş Belediyesi Dış İlişkiler Proje Finansman Şube Müdürü Beytullah Gonca, Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer, Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı eşi Esra Sümer ve Ukrayna Dostluk Derneği Üyesi İş İnsanı Zekai Şahin ve basın mensupları yer aldı.
Belediye Başkanı Güngör ile Büyükelçi Bodnar, Türkiye'yi yasa boğan, 6 Şubat 2023 tarihinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde art arda meydana gelen, 11 ili derinden etkileyen, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından bölgedeki durumu görüştü. Öte yandan ziyaret kapsamında, Belediye Başkanı Güngör, Büyükelçi Bodnar'ın ülkesi Ukrayna'da devam eden savaş gündemi hakkında bilgi aldı.
Güngör, "Ukrayna halkının yaşadığı durumu da biliyoruz. Ukrayna halkının da en kısa sürede bu savaş ortamından kurtulmasını diliyoruz." dedi.
Belediye Başkanı Güngör, şiddetli depremlerin ardından bölgede 2 hafta arama kurtarma çalışmaları yapıldığını, ilk günlerin çok zor geçtiğini, yardım ve arama kurtarma çalışmalarının çok büyük gayretlerle yürütüldüğünü ifade etti.
Depremden zarar gören konutların 1 yıl içerisinde tamamlanacağının bilgisini paylaşan Belediye Başkanı, "Yarın iş yeri kurası çekilecek. İş yeri yıkılmış ve ağır hasarlı olanlara öncelik veriyoruz. Enkaz kaldırma çalışmalarının yüzde 80'i tamamlandı. Acil yıkılacak binaların yüzde 70'i yıkıldı. Kahramanmaraş, 170 bin sigortalı çalışanı olan bir şehirdi. Yarın 500 bin projeye başlayacağız. Bazı yerlerde imarı yasaklıyoruz" dedi.
Belediye Başkanı Güngör "Şu anda burada bin beş yüze civarında çarşı oluşturuyoruz. Bunlardan bazıları konteyner bazıları ise prefabrikten oluşuyor. Bunları uygun yerlerde oradaki esnaflara kura çekilişi ile teslim ediyoruz." diye konuştu.
Güngör, "Kahramanmaraş ilinin 1 milyon 173 bin nüfusu var. 15 kilometre karelik bir alanımız var. Bu zorluk ve acının bir fırsatı varsa bu da şehri yeniden planlama fırsatımızın olması. Bu hem afete daha dirençli bir şehir olacak. Hem de Kahramanmaraş'ın tarihine, kültürüne ve dokusuna uygun bir yapılanma olacak. Buda Kahramanmaraş'ın marka değerini artırmış olacak." dedi.
Büyükelçi Bodnar ise burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu konuda ülkesi için referans bir ülke olduğunu dile getirerek "Türkiye, yakın, dost, stratejik partner. Askeri ve insani destek için teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
BODNAR: DAYANIŞMAMIZI GÖSTERMEYE GELDİK
Bodnar, Kahramanmaraş'ı ziyaret amaçlarının; deprem felaketinin ardından dayanışmalarını göstermek ve burada bir iftar etkinliği düzenlemek olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
"Genel olarak bu depremi sanki biz kendimiz yaşamışız gibi hissettik. Burada olan vatandaşlarımız da vefat etti. Onun dışında kayıpların ne kadar ağır olduğunu bildiğimiz için hem biz hem bütün Ukrayna milleti aynı acıyı paylaştı. Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanımız Volodımır Zelenskıy'ın talimatıyla depremin ilk gününde arama kurtarma ekiplerimiz Hatay'a intikal etmişti. İki haftadan fazla Hatay'da görev yaptılar. Hem burada hem Ukrayna'da insani yardım toplandı. Bugün de buraya dayanışmamızı ve desteklerimizi dile getirmeye geldik. Düzenlediğimiz ortak iftar fikri de bunun en güzel sonucu olacak. Ukrayna'da da bir çok Müslüman var. Geçtiğimiz gün Cuma akşamı Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın katılımı ve insifiyati ile Müslüman vatandaşlar için iftar düzenledi. Bu gelenek haline gelecek.
UKRAYNA BÜYÜKELÇİLİĞİ, KAHRAMANMARAŞ'TA İFTAR VERECEK
Biz aslında bu iftarı Ankara'da vermeyi planlıyorduk ancak burada iftar düzenlemenin daha verimli ve hayırlı olacağına karar verdik. Türk dostlarımızın yardımı ile çok hızlı koordine olduk. Size de zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz."
Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin üst seviyeye çıkarıldığını belirten Bodnar, Ukrayna savaşında tahıl koridoru, esir takası gibi önemli gelişmelerin Türkiye sayesinde gerçekleştiğini dile getirdi.
Büyükelçi Bodnar ayrıca "(Türk halkının) Kurtuluş mücadelesinde Atatürk'ün halkı seferber yeteneğini, biz de örnek alıyoruz, (Ukrayna'daki) savaşın acil barış ile sona ermesi için mücadele ediyoruz" ifadelerine dikkat çekti.
"12 Şubat Kahramanmaraş'ın kurtuluşunu anıyoruz, her sene sizi de ülkemize davet ediyoruz" diyen Belediye Başkanı Güngör, Kahramanmaraş'ın tarihini, Fransızların saldırısını anlatarak "işte Kurtuluş budur" dedi.
Bodnar Güngör'e, "20 Nisan'da online olarak düzenlenecek olan Uluslararası Belediye Başkanları Forumu'na katılmanızı çok isteriz" diyerek programa katılım davetinde bulundu.
Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar ayrıca Kahramanmaraş için "Bir kere şehrimizin isminde bile 'Kahraman' var, bizim için gurur verici olur" diye konuştu.
Belediye Başkanı Güngör, yıkıcı depremin hayatın akışını nasıl değiştirdiğini şu sözlerle özetledi:
"Tabi zor bir süreç yaşadık. Dün Ankara'ya gittim. 65 gün sonra ilk defa il dışına çıktım. ilk defa traş oldum. ilk defa kravat taktım. Yani çok zor süreçler geçirdik. ama hamd olsun bugün daha iyi hissediyoruz kendimi"
Güngör, şehirde "Kurtuluş Müzesi"nin yanı sıra "Deprem Müzesi"nin de yapılacağını bildirdi. Ziyaretin akabinde Bodnar ve Güngör arasında karşılıklı hediye takdimi gerçekleşti.
Daha sonra Büyükelçi Bodnar, AFAD'ın kurduğu "Kocaeli Konteyner Çarşısı"nda iş yeri yıkılan esnafları ziyaret etti.
Bunun a
AFAD'ın, Karacasu mevkinde kurduğu konteyner kenti gezen Büyükelçi Bodnar, Ümraniye Belediyesi Aşevi şefiyle görüştü.