Türkiye, Sudan’dan 1834 kişiyi tahliye etti

İç savaşın vurduğu Sudan'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi sürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan'dan bugüne kadar 1834 kişinin tahliye edildiğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2023 21:34
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2023 21:34
https://www.qha.com.tr/

Türkiye, Sudan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Sudan'dan Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, tahliyelere ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, "Sudan'da tansiyon yüksek, olaylar devam ediyor. Türk vatandaşlarının bölgeden tahliyesi sürüyor. 1834 vatandaşımızı tahliye ettik. Bize dönmek istiyoruz diyen her bir vatandaşlarımızla irtibat kuruyoruz" ifadelerini kullandı. 

SUDAN'DA TÜRKİYE'NİN TAHLİYE UÇAĞINA SALDIRI

Türkiye'nin Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Sudan'da mahsur kalan Türk vatandaşlarının tahliyesi için Sudan'a giden Türkiye'ye ait C-130 tahliye uçağına, hafif silahlarla saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, "Sudan'daki vatandaşlarımızı tahliye için Wadi Sayidna’ya giden C-130 uçağımıza hafif silahla ateş açılmıştır. Uçağımız emniyetle iniş yapmış, personelden yaralanan olmamıştır." ifadeleri yer aldı.

SUDAN'DA ORDU İLE HDK ARASINDA ÇATIŞMA

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. 

Sudan Sağlık Bakanlığının aktardığı bilgiye göre ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda düne kadar ülke genelinde 512 kişinin öldü, 4 bin 193 kişi yaralandı.