Rusya'dan askerlerin Ukrayna'da işlediği savaş suçlarını meşrulaştırma adımı

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Rus askerlerinin Ukrayna’da işlediği savaş suçlarını meşrulaştıran yasa tasarısını kabul etti. Tasarıya göre, Rus askerleri, Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında “Rusya’nın çıkarlarını korumak” adına işlediği suçlar için cezalandırılmayacak.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2022 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2022 11:53
https://www.qha.com.tr/

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında işlenen suçların “Rusya’nın çıkarlarını korumak” adına işlenmesi durumunda cezai sorumluluğu kaldıran bir yasa tasarısını ilk okumada kabul etti. Yasa tasarısına ilişkin açıklama metninde, yasanın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ile işgal altına alınan Herson ve Zaporijjya bölgelerinde 30 Eylül 2022 tarihine kadar gerçekleştirilen eylemler için geçerli olacağını belirtildi.

Öte yandan, söz konusu belgede, tam olarak hangi suçların Rusya lehine işlenmiş olarak yorumlanması gerektiği ve kapsamı belirtilmiyor.

İŞGALCİ RUSYA VERDİĞİ ZARARI DA TAZMİN ETMEYİ REDDEDİYOR

Bununla birlikte yasa tasarısına göre işgal altındaki topraklarda jürili yargılamaların başlatılması en az 2027 yılına kadar öngörülmüyor. Ayrıca Rusya “ilhakın” duyurulmasından önce söz konusu bölgelerde yaşayan insanların çatışmalar nedeniyle gördüğü zararları tazmin etmeyi de reddediyor.

Yasa tasarı 13 Aralık’ta ilk okumada kabul edildi. Devlet Duması, değişikliklerin yapılması için beş gün verdi. Ondan sonra belge yine oylamaya sunulacak.

RUSYA’DAN UKRAYNA’NIN İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERİNDE SAHTE REFERANDUM

Kremlin yönetimi, 23-27 Eylül tarihleri arasında Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyetinde, Rus işgal güçleri tarafından kontrol edilen Zaporijjya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya bağlanma konulu “referandumlar” düzenledi. Kremlin kontrolündeki kukla yönetimlerin açıklamalarına göre sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde oylamaya katılanların yüzde 99.23, sözde Lugansk Halk Cumhuriyet’nde yüzde 98.42, Herson bölgesinde yüzde 85.05, Zaporijjya bölgesinde ise yüzde 93.11 güya “Rusya’ya bağlanmaya evet” dedi. İşgal altındaki bölgelerde yaşayan insanlar, sözde seçim komisyonu üyelerinin silahlı askerlerle birlikte ev ev dolaşarak herkesi oylamaya katılmaya zorladığını bildiriyor. İnsanları kapı önünde hiçbir gizlilik olmadan oy pusulasını doldurmaya zorlayan sözde seçim üyeleri, bunları sadece bir poşete topladı.

Moskova’da 30 Eylül’de düzenlenen törende, Ukrayna’nın işgal edilen Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinin “Rusya’ya bağlanma anlaşmaları” imzalandı.

RUS KUKLALARI DIŞINDA REFERANDUMU TANIYAN YOK

Rusya ve Rus kuklası devletler dışında, işgal altındaki Ukrayna topraklarında düzenlenen yasa dışı sözde referandumları tanıyan kimse bulunmuyor. Sonuçları ne olursa olsun düzenlenen yasa dışı sözde referandumların bir meşruiyeti olmayacak. Ukrayna ordusu, yasa dışı sözde referandumlar düzenlenen Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarını kurtarmak için operasyonlarını sürdürüyor.

KIRIM’DA DA AYNI SENARYO UYGULANMIŞTI

İşgalci Rusya, 2014 yılında yasa dışı şekilde işgal ettiği Kırım’da da aynı senaryoyu uygulamıştı. Yine bir oldubittiye getirilen referandumda Kırım, işgalci Rusya’ya sözde bağlanma kararı almıştı. İşgalci Rusya’nın bu yasa dışı sözde referandumu da uluslararası toplum tarafından tanınmamıştı. Kırım Tatarları da işgalci Rusya’nın bu yasa dışı sözde referandumunu boykot etmişti.