Rusların kaçarken yanına aldığı paralar Rusya'ya ekonomik sarsıntı yaşatıyor

Rusya, seferberlik ilanının ardından kaçan vatandaşlarının ülkeden çıkardıkları paralar nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2023 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2023 17:56
https://www.qha.com.tr/

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’nın ana karasına yönelik topyekun başlattığı işgal girişiminin ardından, yüzbinlerce insanın ülkeyi terk etmesiyle Rusya vatandaşlarının Orta Asya ve Kafkasya'daki hesaplara son on yıl içindeki en yüksek oranda para aktardığı ortaya çıktı.

Rusya vatandaşları geçen yıl Gürcistan'a 2012'den beri en yüksek miktar olan 2 milyar dolar aktarırken, 2005'ten bu yana en yüksek miktara ulaşan 2.5 milyar dolardan fazlasını da Kırgızistan'a aktardı. Bu süreçte Ermenistan'a 3 milyar dolardan fazla para aktarıldı. Özbekistan’a aktarılan para, 14,5 milyar dolar olurken ve Kazakistan’daki Ruslar ise hesaplarına 775 milyon dolar aktardı.

TİCARİ KRİZ RUSLARI ÜLKELERİNDEN KAÇIRIYOR

Dünyanın Ukrayna'ya saldıran Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar sonucunda birçok Rus vatandaşının çalışmasını ve iş yapmasını zorlaştıran mali ve ticari kriz, Rus vatandaşlarının ilk dalgada ülkelerini terk etmesine sebep oldu. Ruslar Kafkas’ta Gürcistan ve Ermenistan gibi ülkelerin yanı sıra döviz banka hesaplarına ve Batı teknolojisine erişebildikleri Türkistan’daki ülkelere de göç ettiler.

2022 Eylül ayında Putin'in 300 bin kadar askerin seferber edildiğini duyurmasının ardından, yüzbinlerce Rus daha bu ülkelere kaçtı. Bölgesel kaynaklar, geçen yıl Kafkas ve Orta Asya'ya seyahat eden Rus sayısının son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildiriyor.