Putin'in suikastları yeniden gündeme geldi

Son zamanlarda dünya basınının en önemli haberleri arasında Rusya'nın karıştığı düşünülen şüpheli ölümler yeniden gündeme gelmiş durumda.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2018 21:13
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2018 21:13
https://www.qha.com.tr/

Son zamanlarda dünya basınının en önemli haberleri arasında Rusya'nın karıştığı düşünülen şüpheli ölümler yeniden gündeme gelmiş durumda.

Özellikle Birleşik Krallık'la Rusya arasındaki zehirleme tartışmaları, Rusya'nın karıştığı bazı örtülü operasyonları yeniden gündeme getirdi.

 

Putin’in annesini araştıran hayatını kaybediyor

Putin’in kirli ve karanlık hayat hikayesi 89 yaşındaki gerçek annesi olduğu ileri sürülen Vera Putina’dan başlıyor. Vera Putina, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’in Meheti Köyü’nde yaşadığı öne sürülüyor. Vera Putina’yi araştırmak için Gürcistan’a giden iki gazetecinin ilginç bir şekilde öldürüldüğü biliniyor. Rus gazeteci Artyom Borovik, Vera Putina'nın hayatını yazmak için araştırma yapmaya başladığı esnada 2000 yılında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir uçak kazasında öldü. Vera Putina'nın görüntülerini çeken ve olayı araştıran İtalyan gazeteci Antonio Rossi de Tiflis yakınlarında vurularak öldürüldü.

 

Rusya’da muhalif olanın yaşam hakkı olmuyor

Rusya’da daha önce tehdit mektupları aldığını açıklayan muhalif siyasetçi Boris Nemtsov, 2015'te uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Russia Today’de yer alan habere göre Nemtsov, Kızıl Meydan’a çıkan bir köprüde saldırıya uğradı. Kamera kayıtlarını inceleyen polis yetkilileri, milletvekilinin vurulduğu esnada köprüde üç beyaz araç olduğu bilgisini verdi. Araçlardan ikisinin yapılan incelemeler sonucu cinayetle bağlantısının bulunmadığı belirtildi. Nemtsov’un hayatını kaybetmesine neden olan saldırı, 1 Mart’ta Moskova’da yapılması planlanan Vesna (Bahar) muhalefet yürüyüşünden bir gün önce gerçekleşti.

 

Diğer şüpheli ölüm: Yuri Shchekochikhin

Yuri Shchekochikhin Rusya’da tanınan bir araştırmacı gazeteciydi. 3 Temmuz 2003'te şüpheli bir şekilde öldü. Resmi açıklamalara göre Lyell sendromundan öldüğü söylensede yakınları Yuri Shchekochikhin'in zehirlendiğine inanılıyor.

 

Muhalif Yevloyev başından vurulmuş bir şekilde bulundu

Rusya’ya bağlı İnguşetya’da Moskova yanlısı hükümete muhalif tavrıyla tanınan internet haber sitesi “Ingushetiya.ru”nun sahibi Magomed Yevloyev, 2008'de Magas kentinde polis tarafından gözaltına alındıktan sonra başından vurulmuş halde yol kenarında bulunmuştu.

 

Avukatlar da Putin’in hedefleri arasında

Rusya'da meşhur isimlerin avukatlığını yapan Tatyana Akimtseva 12 Eylül 2014 yılında evinin önünde uğradığı saldırı sonucu öldürüldü. Akimtseva Filipp Kirkorov, Alla Puqaçeva, Yevgeni Pluşenko ve Kristina Orbakayte gibi ünlü isimlerin avukatlığını yapmıştı. Tatyana Akimtseva Putin'in muhalifi işadamı Hodorkovksy'nin YUKOS şirketinin avukatlığını yapıyordu. Tatyana Akimtseva ayrıca Orekhovskaya çetesinin mağdur ettiği insanların davalarını üstlenmişti.

 

Aleksander Litvinenko zehirlenerek öldürülmüştü

Rusya'nın Çeçenistan'da işlediği insanlık suçlarını ortaya çıkaran ve ülkedeki en önemli Putin muhalifi gazeteci olan Anna Politkovskaya 7 Ekim 2006'da evinin asansöründe vurularak öldürülmüştü. Litvinenko, Politkovskaya'yı vuranı ve vurduranı ortaya çıkarmak için araştırmalara başladı. KGB'den eski arkadaşları ellerinde bu olayla ilgisi olabilecek kişilerin bir listesi olduğunu ve buluşup bu listeyi kendisine vermek istediklerini söylemişlerdi. 1 Kasım 2006'da Londra'da bir barda buluşma gerçekleşti.

Buluşma için verilen tarih özellikle seçilmişti. O gün Londra'da Arsenal ve CSKA Moskova takımları UEFA Şampiyonlar Ligi maçı oynayacaktı ve maç için gelen Ruslar'ın arasındaki ajanlar dikkat çekmeyecekti. Buluşmaya Litvinenko'nun KGB'den eski arkadaşları Andrei Lugovoy ve Dmitri Kovtun'un yanı sıra Vyacheslav Sokolenko da katıldı. Litvinenko görüşme sonrası gittiği evinde rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Hastanede uzun süre neyle zehirlendiği belirlenemese de sonunda sadece Rusya'da üretilen Polonyum 210 isimli radroyaktif bir maddeden zehirlendiği ve vücudunda bu maddenin ölümcül dozunun 10 katı oranında bulunduğu açıklandı.

Zehir önce bardaki görüşmede Litvinenko'nun içeceğine, daha sonra otelde devam eden görüşmede de çayına eklenmişti. Olaydan sonra Litvinenko'nun patronu Boris Berezovskiy'nin destekleriyle büyük bir medya kampanyası başladı. Gazeteciler hastanedeki Litvinenko'yla görüştüler ve resmini çektiler. Litvinenko bu görüşmede zehirlenmesinden Putin'i suçladı. Litvinenko'nun açıklamaları ve çekilen resminin yayınlanması tüm dünyada yankı uyandırdı. Oluşan kamuoyu baskısı sonrası Rusya devlet başkanlığı Litvinenko'nun zehirlenmesiyle bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. Zehirlenmesinden 22 gün sonra 23 Kasım 2006 tarihinde Londra'da tedavi gördüğü hastanede radyasyon zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.

 

Anna Politkovskaya da Putin’in emriyle öldürülenler arasında

Anna Stepanovna Politkovskaya tanınmış bir Rus gazeteci ve yazardı. Putin'in Çeçenlere karşı yürüttüğü savaşa karşı olması ve bu savaşı Kirli Savaş olarak nitelendirmesi ve aynı adlı bir kitap yayımlaması ile biliniyordu.

Bu görüşleri yüzünden sık sık eleştirilere uğramış, Beslan okul baskınına giderken uçakta zehirlenmiş, birkaç defa öldürülmek istenmişti. Nitekim 7 Ekim 2006'da evinin asansöründe ölü bulundu. Novaya gazetesinde çalışan yazar, Rus hükümeti ve güvenlik birimleri tarafından sürekli Çeçen yanlısı olmakla eleştiriliyordu.

Son olarak, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, Salisbury kentinde saldırıya uğrayan yoğun bakımdaki eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia Skripal'a yönelik saldırıdan "çok büyük ihtimalle" Rusya'nın sorumlu olduğunu söyledi. Bu son gelişme ışığında Rusya'nın karıştığı düşünülen suikastlar yeniden gündeme geldi.