Preveze Deniz Zaferi'nin 485. yılı ve Deniz Kuvvetleri Günü

Preveze Deniz Zaferi'nin 485. yıl dönümü münasebetiyle Türk donanmasına ait gemiler İstanbul Boğazı'nda resmi geçit yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2023 12:15
https://www.qha.com.tr/

Preveze Deniz Zaferi'nin 485. yılı ve Deniz Kuvvetleri Günü münasebetiyle Türk donanmasına ait 15 gemi İstanbul Boğazı'nda resmi geçit yaptı. Törende, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait savaş gemileri boğazdan geçiş yaptı.

İSTANBUL BOĞAZI'NDA RESMİ GEÇİT

Preveze Deniz Zaferi'nin 485. yıl dönümü nedeniyle Beşiktaş'ta askeri tören düzenlendi. Törene, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Rafet Oktar, İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Akın Gürkan ve askerler katıldı.

TÖREN SAYGI ATIŞI İLE BAŞLADI

Barbaros Sancağı'nın silistre eşliğinde toka edilmesi ve Tümamiral Rafet Oktar tarafından Barbaros Hayreddin Paşa Büstü'ne çelenk bırakılmasının ardından tören; saygı duruşu, saygı atışı ile başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Tümamiral Rafet Oktar tarafından anıt defteri imzalandı.

TCG BARBAROS FIRKATEYNİ REHBERLİĞİNDEKİ SAVAŞ GEMİLERİ SELAMLANDI

Program kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun mesajı da okundu. Daha sonra Deniz Müzesi'nin yanında yer alan Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ziyaret edildi. Türbe ziyaretinin ardından Deniz Müzesi Komutanlığı İskelesi'ne geçilerek Preveze Deniz Zaferi'nin 485. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü kapsamında boğazdan geçiş yapan Deniz Kuvvetleri'ne ait sancak gemisi TCG Barbaros Fırkateyni rehberliğindeki savaş gemileri selamlandı. Tören, gemilerin geçişiyle sona erdi.

PREVEZE DENİZ ZAFERİ’NİN 485. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, "Preveze Deniz Zaferi’nin 485’inci yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü kutlu olsun. Zaferin yıl dönümünde Kaptanıderya Barbaros Hayrettin Paşa’yı, şanlı ecdadımızı, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz" ifadelerini kullandı.

PREVEZE DENİZ ZAFERİ

Osmanlı donanması ile müttefik Haçlı donanması arasında 4 Cemâziyelevvel 945’te (28 Eylül 1538) meydana gelen Preveze Deniz Muharebesi, Akdeniz’de Osmanlı hâkimiyetini kesin olarak belirlemesi bakımından büyük öneme sahiptir. Kanûnî Sultan Süleyman’ın 944’te (1537) Pulya ve Korfu üzerine düzenlediği seferin sonuçsuz kalmasına rağmen Barbaros Hayreddin Paşa’nın dönüşte Kiklad adalarını ve Nakşa Dukalığı ile birlikte bazı Sporad adalarına ele geçirmesi Osmanlıların yeni hedefleri açısından belirleyici olmuştur. Osmanlıların Ege ve Adriyatik’teki Venedik adalarına ve topraklarına yönelik faaliyetleri karşısında Papa III. Paolo’nun öncülüğünde Şubat 1538’de hıristiyan devletleri arasında denizlerdeki hâkimiyet mücadelesini kazanmak ve Osmanlılar’ı Akdeniz’den uzaklaştırmak amacıyla bir ittifak yapıldı.

Preveze Deniz Muharebesi’nin kazanılmasında Barbaros’un taktiği yanında donanmadaki gemi cinslerinin de etkisi olmuştur. Müttefik donanmasındaki büyük kalyonlara karşılık Osmanlı donanmasında sadece kadırgaların bulunması ve savaşın kadırgaların zaferiyle sonuçlanması, Osmanlı donanmasında uzun süre kadırga türü gemilerin tercih edilmesine yol açacaktır. Akdeniz kıyılarının fizikî durumu ve iklimi kadırgalar lehine önemli bir avantaj sağlıyordu. Orta Akdeniz’de durgun havalar günlerce sürüyor ve yelkenli gemiler koylarda ve küçük limanlarda kullanışsız hale geliyordu. Yelkenlilerin seri hareket edememesi ve manevra kabiliyetinin azlığına karşılık top menzili daha uzun olan kadırgalar süratle hareket edebiliyor, sığ yerlerde dolaşabiliyordu.

Hıristiyan dünyası Preveze Deniz Muharebesi’yle Akdeniz’deki hâkimiyetini kesin biçimde kaybetti (Braudel, II, 152, 176). Preveze hıristiyan devletleri için olduğu kadar Osmanlı Devleti denizciliği için de bir dönüm noktası oldu. O zamana kadar esas olarak bir kara devleti olan Osmanlılar tam anlamıyla deniz siyasetinin içine girdiler. Preveze’den sonra müttefik Avrupa devletleri bir daha ancak İnebahtı’da (1571) Osmanlı Devleti’ne karşı çıkabildi. Preveze’deki müttefik hıristiyan devletlerinin mağlûbiyetini sonuçları bakımından İnebahtı’daki Osmanlı mağlûbiyetiyle karşılaştırmak anlamsızdır. Preveze’nin sonuçları bir asrın üçte birini Osmanlılar lehine etkilediği halde İnebahtı’nın ertesi yılı Akdeniz’e açılan yeni Osmanlı donanması karşısına savaşacak bir donanma dahi çıkmamıştı. (İslam Ansiklopedisi Preveze Deniz Muharebesi maddesinden alıntılanmıştır.)