Moskova'da Aliyev ile Paşinyan arasında "Zengezur Koridoru" tartışması!

Moskova'da düzenlenen toplantıda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında "Zengezur Koridoru" tartışması çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2023 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2023 12:07
https://www.qha.com.tr/

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 25 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen üçlü toplantısı, Moskova'da sona erdi. Üçlü toplantıdan önce gerçekleştirilen Avrasya Ekonomik Birliği toplantısında, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında tartışma çıktı.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN, ALİYEV İSMİNİ TELAFFUZ EDEMEDİ

Üçlü toplantıdan önce gerçekleştirilen Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in adını yanlış telaffuz etti. Putin, Azerbaycan cumhurbaşkanını tanıtırken önce birkaç saniye düşündü, sonra adını söyledi ama "İlham" ismini telaffuz edemedi.

PAŞİNYAN, “ZENGEZUR KORİDORU” KAVRAMINA KARŞI ÇIKTI!

Avrasya Ekonomik Birliği toplantısında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan arasında tartışma yaşandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptığı konuşma sırasında “Zengezur Koridoru” kavramını kullandı. İlham Aliyev, "Zengezur Koridorunun oluşturulması için de inisiyatif aldık. Bu koridor, Azerbaycan'ın ana karasını Nahçıvan'a bağlayacak ve aynı zamanda uluslararası demiryolu güzergahlarının bir parçası olacak" dedi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bu kullanıma şiddetle karşı çıktı.

PAŞİNYAN, "AZERBAYCAN’IN TOPRAK İDDİASI" OLDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

Buna tepki olarak Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözünü keserek "Azerbaycan Cumhurbaşkanı konuşmasında son yıllarda Ermenistan'a yönelik toprak iddiaları için slogan haline gelen bir ifade kullanmıştır. Bunun da 9 Kasım açıklamasının 9. Maddesi çerçevesinde yapıldığını belirtmek isterim. Bu açıklamada sadece bir koridordan, Rus barış güçlerinin kontrolünde olması gereken ve ne yazık ki Azerbaycan'ın yasa dışı ablukası altında olan Laçın Koridorundan bahsettiğimizi vurguluyorum” dedi.

PAŞİNYAN’A GÖRE “ZENGEZUR KORİDORU” DEĞİL “ERMENİ KAVŞAĞI”

Paşinyan, Ermenistan’ın ekonomik ve ulaşım iletişimlerine açık olduğunu söylerken, “Zengezur Koridoru” için; “Biz buna Ermeni kavşağı diyoruz ve ülkelerin egemenlikleri ve yasaları çerçevesinde bölgesel iletişimin açılmasına hazırız” dedi.

ALİYEV’DEN PAŞİNYANA CEVAP

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın yönelttiği suçlamalara cevap verdi. Aliyev, “Elbette polemik başlatmak istemiyorum ama Ermenistan'a karşı toprak iddialarıyla suçlandık. Böyle bir iddiamız olmadığını belirtmek isterim. Sözlerimde böyle bir noktayı görmek için çok parlak bir hayal gücüne sahip olmak gerekiyor. Kullandığım "koridor" kelimesine gelince, bu kelimeyi Kuzey-Güney ve Doğu-Batı koridorlarına uyguladım. Uluslararası terminolojiye aşina olanların sözlerime Ermenistan Başbakanı'nın yüklediği anlamı yüklemeyeceğini düşünüyorum” dedi.