Macron: Rusya jeopolitik savaşı çoktan kaybetti ve Çin'in tebası haline geliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal girişimini jeopolitik açıdan kaybettiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2023 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2023 11:44
https://www.qha.com.tr/

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 14 Mayıs 2023 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Fransız basınına işgalci Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişimine ilişkin açıklama yaptı. Macron, Rusya’nın savaşı “jeopolitik açıdan” kaybettiğini ve “Çin’in vasal devletine dönüşmekte” olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya’nın Çin’e boyun eğdiğini vurgularken, eylemlerinin İsveç ve Finlandiya’yı birleşmeye zorladığının altını çizdi. Macron, Rusya’nın Baltık Denizi’ndeki faaliyet "özgürlüğünü" kaybettiğine işaret etti. Fransa Cumhurbaşkanı, “İki yıl önce hayal bile edilemezdi ama bugün şimdiden jeopolitik bir yenilgi" dedi.

Emmanuel Macron, Rusya’nın işgalde askeri açıdan başarısız olması gerektiğini vurgularken, "Avrupa, Ukraynalılara hem karşı saldırı hazırlamada hem de kaçınılmaz müzakerelerde güvenlik garantileri konusunu hazırlamada yardım etmelidir" dedi.

Macron, Avrupa’nın Ukrayna konusunda adım atması gerektiğinin altını çizdi. Fransa Cumhurbaşkanı, "Avrupa güvenlik mimarisi tamamen Ukrayna'ya uygulanmalı. Aynı zamanda Rusya ile karşı karşıya gelmemeyi ve sürdürülebilir bir güç dengesinin yeniden kurulmasını da içermelidir. Ancak bu hala çok uzak."