Kuzey Makedonya Bakan Vekili Doko, Kırım Tatar Sürgünü şehitlerini andı

Kuzey Makedonya Siyasi Sistem ve Topluluklar Arası İlişkiler Bakan Vekili Cabir Doko, Kırım Haber Ajansı (QHA) aracılığıyla 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yılında hayatını kaybeden Kırım Tatarlarını andı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2024 19:38
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2024 19:38
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar halkı, 18 Mayıs 1944'te Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) eli kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle vatan topraklarından sürüldü. Hayvan vagonlarında Türkistan, Urallar ve Sibirya bölgelerine sürülen Kırım Tatarlarının yüzde 46'sı ise yolda ve sürgünü takip eden günlerde hayatını kaybetti.

Kuzey Makedonya Siyasi Sistem ve Topluluklar Arası İlişkiler Bakan Vekili Cabir Doko'nun 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümü mesajı pic.twitter.com/uOkCakuvU6

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 18, 2024

Kuzey Makedonya Siyasi Sistem ve Topluluklar Arası İlişkiler Bakan Vekili Cabir Doko, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yılında hayatını kaybeden Kırım Tatarlarını andı.  

“BU TRAJEDİLERİ ENGELLEMEK İÇİN İNSANLIĞIN DAHA YÜKSEK SESLE HAYKIRMASI GEREKMEKTEDİR”

Cabir Doko, Kırım Haber Ajansı (QHA) aracılığıyla yayımladığı video mesajında şu şekilde konuştu:

“18 Mayıs 1944 sabahı şüphe yok ki, Türk tarihinin karanlık günlerinden bir tanesi. Bu acı dolu tarihte on binlerce Kırım Tatar Türkü insanlık dışı şartlarda kendi öz yurdundan sürgün edildi. Ve on binlerce ailenin kaderi olumsuz yönde etkilendi. Maalesef bu trajik hadisenin üzerinden 80 yıl geçmiş olmasına rağmen Kırım Tatarlarının travmaları ne maddi ne de manevi anlamda iyileştirilemediği gibi aynı zamanda Rusya-Ukrayna Savaşı'nda soydaşlarımız tekrar hedef haline geldiler. Ancak en zor şartlarda bile mücadelelerinden vazgeçmiş değiller. İnsanlık kendi hatalarından gereken dersleri çıkarmakta bir hayli gecikiyor. Bugün dünya genelinde soydaşlarımız da dahil olmak üzere birçok ulus benzeri zulümlere ve haksızlıklara maruz kalıyor. Bu trajedileri engellemek için insanlığın daha yüksek sesle haksızlıklara haykırması ve gündeme getirmesi gerekmektedir. Bu menfur hadisenin 80. yıl dönümünde bu yaşanan insanlık ayıbını esefle kınıyor, böyle bir insanlık dramının bir daha yaşanmaması temennisiyle sürgünde hayatını kaybeden soydaşlarımızı rahmetle yad ediyoruz.”

18 Mayıs 1944 günü bir şafak vaktinde, milletler hapishanesi Sovyetler Birliği’nin eli kanlı lideri Stalin’in vermiş olduğu emirle, Kırım Tatar halkı öz vatanlarından koparıldı#18Mayıs1944 pic.twitter.com/7aCjv0XSkz

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 18, 2024

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Türkistan, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

Sovyet yönetimi, sürgünden sonra Kırım’da, Kırım Tatarlarının varlığına işaret eden her şeyi ortadan kaldırmaya başladı. Adeta bir kültürel soykırım dalgası başladı. Köy, kasaba, ilçe ve şehirler başta olmak üzere Yarımada'daki binden fazla yerleşim yerinin Kırım Tatarca olan adları değiştirildi. 

Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz Vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgünlük yollarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan'da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya meclisleri, 2022’de ise Kanada parlamentosunun alt kanadı olan avam kamarası 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.