Japonya’dan Çin’e karşı Bayraktar TB2 hamlesi

2023 Savunma bütçesini artıran Japon hükumeti, büyüyen Çin tehdidine karşı Pasifik'te Bayraktar TB2’yi kullanacak.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2022 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2022 10:14
https://www.qha.com.tr/

Japon hükumetinin, Çin'in Pasifik'teki bölgesel nüfuzunu artırma çabası ile Kuzey Kore'nin nükleer ve füze tehdidine karşı savunma politikasında değişikliğe gittiği bildirildi. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, bu ay içinde Ulusal Güvenlik Stratejisi, Ulusal Savunma Esasları ve Uzun Vadeli Savunma Programı olmak üzere 3 milli doktrin için yeni atılımlar yapacağını duyurdu. Bu atımlar çerçevesinde artan Çin hegamonyası en büyük stratejik meydan okuma olarak nitelendirilirken, Kuzey Kore'nin pervasız tutumları eskisinden daha ciddi ve daha yakın bir tehdit olarak değerlendirildi. 

DOĞRUDAN KARŞI SALDIRI

Japonya'nın yeni atılımlar yapacağı savunma stratejisinde, Japon askeri birliklerinin düşman bölgesine etkili karşı koyma ve saldırma kabileyetinin geliştirilerek güçleneceği bildirildi. Bu doğrultuda Japon askerlerinin artık acil durumlarda saldırıları caydırmak ve diğer bir ülkenin topraklarına doğrudan karşı saldırı imkanına sahip olacağı belirtildi.

JAPON BASININDA BAYRAKTAR TB2

Japonya, Çin'in hipersonik unsurlarına karşı koymak amacıyla bunları uzaktan etkisiz hale getirebilecek önleyici ekipman üretimine 58,5 milyar yen (yaklaşık 5 milyon dolar) ayırdı. Ayrıca 2023'te Japonya Savunma Kuvvetlerinin keşif ve saldırı özelliğine sahip insansız hava aracı (İHA) modellerini test etmeye yoğunlaşacağı vurgulandı. 

Japonya'nın etkili basın kuruluşu Nikkei ve Asahi, Japon ordusunun test sürecinde Türk yapımı Bayraktar TB2 kullanmayı planladıklarını bildirdi. Japon Ulusal basınında Bayraktar TB2'nin, Karabağ ve Ukrayna savaşlarındaki başarısı sonrası Japon ordusunun bu alandaki tercih listesinde ilk sırada olduğu yer aldı. 

"JAPONYA'NIN BU ALANDAKİ İHTİYAÇLARINI KARŞILARIZ"

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eylül ayı sonundaki Tokyo ziyaretinde Japonya ile savunma sanayisi ve güvenlikle ilgili istişareler gerçekleştireceklerine dikkati çekmişti. Çavuşoğlu, "Japonya, SİHA olsun, diğer savunma sanayi ürünlerimiz olsun, almak isterse memnuniyetle Japonya'nın bu alandaki ihtiyaçlarını karşılarız" açıklamasında bulunmuştu.