Dünya Vışıvanka Günü geleneksel olarak her yıl mayıs ayının üçüncü perşembesi kutlanıyor. Ukrainlerin, Sovyetler Birliği döneminde giymesinin yasaklandığı, ancak bağımsızlığın kazanılması sonrasında serbestleşen, işlemeli geleneksel kıyafetleri Vışıvanka, önemli bir sembol ve halkın hazinesi olarak kabul ediliyor.
İstanbul’da faaliyet gösteren Ukrayna Dayanışma Derneği, 19 Mayıs 2024 tarihinde derneğin binasında dernek üyeleri tarafından hazırlanan “İşlemeli Ukrayna” haritasını tanıttı.
Etkinliğe Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi Lyudmıla Nedilska, Ukrayna Dayanışma Derneği Başkanı Tetyana Fecan-Baştepe, Ukrayna’nın Tekirdağ Fahri Konsolosu Bilal Ahmadov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Gülnara Bekirova ve birçok misafir katıldı.
Ukrayna Dayanışma Derneğinden yapılan açıklamada, “Her iplik vatanımızla özel bir bağımızı ve ona olan sevgimizi simgeliyor. Haritayı işleyen kadınlarımız her bölgeye özgü motifleri sergiledi. Bu proje benzersizdir, çünkü her Ukraynalı kadın, zafere sevgi, samimiyet ve zafere olan inancını katarak memleketini işledi!” denildi.
DÜNYA VIŞIVANKA GÜNÜ
Vışıvanka Günü fikri, 2006 yılında o dönem Çernivtsi Üniversitesi öğrencisi olan Lesya Voronyuk tarafından önerildi. Voronyuk, sınıf arkadaşlarına ve öğrencilerine bir gün seçip hep birlikte Ukrayna geleneksel halk kıyafeti olan Vışıvanka gömleklerini giymeyi önerdi. Başlangıçta, birkaç düzine öğrenci ve birkaç öğretim üyesi işlemeli gömlekler giydi. Ancak sonraki yıllarda tüm Ukrayna geneline yayıldı. Daha sonra bu fikir dünya çapındaki Ukrayna diasporasının yanı sıra Ukrayna yetkililerinin de ilgisini çekti. Kutlama günü için, Vışıvankanın "Eski bir eser değil, Ukraynalıların yaşam ve kültürünün bir parçası" olduğunu vurgulamak adına hafta sonu günleri değil, hafta içi bir gün özellikle tercih edildi.