İran, Türkçe isimlere kimlik kartı vermemeyi sürdürüyor!

İran, Türkçe isimlere kimlik kartı vermemeyi sürdürüyor. İran Nüfus Müdürlüğü, Türk kökenli "Volkan" ismine kimlik vermeyi reddetti.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2023 13:59
https://www.qha.com.tr/

İran’ın Türk isimlerine yönelik uyguladığı yasaklar ve kısıtlamalar devam ediyor. İran Nüfus Müdürlüğü, Güney Azerbaycan’da doğan bir bebeğe, adının Türkçe "Volkan" olmasından ötürü kimlik kartı vermedi.

VOLKAN İSMİ "İRAN KÜLTÜRÜYLE BAĞDAŞMADI"

Volkan bebeğin babası, Tebriz Nüfus Müdürlüğü tarafından engellendikten sonra mahkemeye gitti. Tebriz Genel ve Hukuk Mahkemesi, 12 Mayıs 2023 tarihli bir belgede, "Volkan'ın yabancı bir isim olduğunu" ve İran, kültürüyle hiçbir ilişkisi olmadığını ve devlet tarafından tanınmadığını ifade etti.

İRAN'IN TÜRK İSİMLERİNE YÖNELİK KİMLİK VERMEME POLİTİKASI UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYOR

Uzun bir süredir İran, Türk isimlerine karşı "yasaklama" politikası yürütüyor. Bölgede yaşayan Türk aileler, çocuklarına Türkçe isim verdikleri için kimlik alamadıklarını söyledi. İran Nüfus Müdürlüğünün, Güney Azerbaycan’da yaşayan Türk ailelere kimlik kartı vermeyi reddetmesi, aileler tarafından protesto edilerek karşılandı. Birçok aile, sosyal medya hesabından yapılan baskıyı duyurmak zorunda kaldı.

SADECE İRAN'IN DAYATTIĞI İSİMLER KABUL EDİLİYOR!

İran Kayıt Dairesi, onaylanmış isimlerin bir listesini yayınladı ve vatandaşlardan çocukları için bu isimleri seçmelerini istedi. Ebeveynler tarafından seçilen isim, kayıt dairesi tarafından önerilen liste dışında ise seçilen isim, incelenmek üzere dairenin yönetim kuruluna (isim komitesine) gönderiliyor ve onaylanmadıkça isim seçimine izin verilmiyor.