Dünya Kupası öncesi Rusya, sokak hayvanlarını acımasızca katlediyor

2018 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Rusya'da, turnuva öncesinde "sokakları temizlemek" amacıyla sokak hayvanlarının sistemli olarak katledildiği ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2018 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2018 16:35
https://www.qha.com.tr/

2018 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Rusya'da, turnuva öncesinde "sokakları temizlemek" amacıyla sokak hayvanlarının sistemli olarak katledildiği ortaya çıktı. Dün, 24 Ocak'ta Euromaidanpress'te yer alan Dmitriy Voltçek imzalı yazı, ülkede hayvan haklarının nasıl hiçe sayıldığını ve binlerce canlının acımasızca nasıl katledildiğini ortaya koyuyor.

Yazının tam metni şu şekilde:

Siyah beyaz renklerde kırma bir sokak köpeği olan Zorka, yavrularını Rusya'nın Volgograd şehrindeki bir otobüs durağında dünyaya getirdi. Bazı vatandaşlar köpeği yakalamaları için belediye yetkililerini çağırsa da, Hayvan Koruma Fonu'ndan gönüllüler Zorka'yı kurtardı ve onu bir barınağa yerleştirdiler ve yavruları başka insanlar tarafından sahiplenildi. Barınak aşırı şekilde kalabalık, şu anda 179 köpek burada bulunuyor.

Gönüllülerden Nadia Sergeeva, "Burası endüstriyel bir şehir; evsiz köpekler fabrikalarda ve inşaatlarda sığınacak yer arıyorlar. Biz bu hayvanları besliyor ve bakıyoruz; bir programımız var ve her sabah onları ziyaret ediyoruz. Fonumuzu kullanarak, onları kısırlaştırıyoruz, tasma ile üzerinde "Kısırlaştırıldım ve aşılandım" yazan ve bizim telefon numaramızın bulunduğu bir künye takıyoruz." ifadelerini kullanıyor.

Fakat 2018 Dünya Kupası'nın yaklaşmasıyla beraber Nadia'nın anlattıkları artık geride kaldı. Onun bahsettiği sokak köpeklerinden yalnızca bir tanesi şu anda hayatta. Aralık ayında hepsi boynu tasmalı 7 ila 8 köpek bulunuyordu. Bekçiler, oldukça tiz havlamalar duyduklarını ve bakmak için dışarı çıktıklarında köpeklerin apar topar bir araca koyulduğunu gördüklerini ifade ettiler.

Haziran 2018'de, Volgograd şehri Dünya Kupası maçlarından dördüne ev sahipliği yapacak ve şehir, futbol yıldızları ile taraftarların gelişine hazırlanıyor. 2017 yılında, sokak hayvanlarıyla ilgili problemi çözmek için 12 milyon ruble bütçe ayrıldı. İhaleyi, Konstantin Epifanov'un sahip olduğu Volgograd Belediye Barınağı kazandı. Köpeklerin bakımına dair, barınak yönetimi ile gönüllüler arasındaki görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı.

Sergeeva, "Köpeklerimizi aldılar ve daha sonra hayvanların öldürüldüğünü öğrendik. Bize köpeklerin üzerinde boyun tasması olmadığını söylediler. Belki bir ya da iki tanesi oyun oynarken tasmasını çıkartmış olabilir, yedi köpeğin hepsi birden mi bunu başardı? Savcılığa müracaat ettik fakat herhangi bir ihlal olmadığı yönünde cevap aldık. Barınak yönetiminin bizimle nasıl konuştuğunu görmeniz gerekirdi! Hepsinden öte tam 12 milyon ruble bütçeleri var ve sokak canlılarına yönelik bu şiddet büyük ihtimalle halen devam ediyor. Bu canlıları artık koruyamadığımızı hissediyorum. Dünya Kupası'ndan önce işlerin kötüleşeceğini duyuyorum fakat bunların üzerine herşey daha da nasıl kötüleşebilir bir fikrim yok." şeklinde konuşuyor.

Dünya Kupası maçları Rusya'nın 11 şehrinde oynanacak ve tüm bu şehirlerdeki yetkililer, sokak köpeklerinin yanı sıra kedilerin de imha edilmesine karar verdi. İmha programını başlatan isimi, Spor Bakanı olduğu sırada Rusya'nın doping skandalının başrolü durumunda olan Vitali Mutko. Bu yılın başında, Devlet Duması'na bağlı Ekoloji ve Çevre Koruması Komitesi, yeni bakan Pavel Kolobkov'dan sokak canlılarının öldürülmemesini istedi. 

Komitenin başındaki isim Vladimir Burmatov şunları söyledi: "Sadece bir köpeğin katledilmesi için 6 bin ila 9 bin ruble arasında bir para alıyorlar. Bu para, sokak canlılarının yakalanması, kısırlaştırılması, aşılanması ve barınağa yerleştirilmesi için oldukça yeterli. Bu konu, ülkenin saygınlığıyla ilgili zira sokaklarda hayvanları topluca katledecek, kanlı cesetlerini araçlara yükleyip yeni kurbanlar aramak için şehir turuna çıkacak kadar vahşi olmamalıyız." 

Fakat Burmatov oldukça geç kaldı çünkü yine Rusya 2014 yılında Soçi Kış Olimpiyatları'na hazırlandığı sırada olduğu gibi hayvanlar katledildi. O dönemde de Soçi'de hayvanların yetkililer tarafından acımasızca katledildiği ortaya çıkmış ve dünya kamuoyu ayağa kalkmıştı. Basya adını taşıyan şirket, Adilin-super ve Ditilin isimli zehirli maddeler ihtiva eden hava tabancalarıyla sokak hayvanlarını öldürmek için resmi olarak görevlendirilmişti. Her ceset başına 500 ruble ödenirken, sokak hayvanları bilinçleri açık ve ızdırap içinde hayata gözlerini yumdular. 

(KanlıFIFARusya2018 afişi: 11 şehir, 12 stadyum, 60 antrenman sahası, 1 milyon taraftar... Ve belediyeler tarafından imha edilen sokak köpekleri ve kediler")

Neden böyle bir şiddet ve gaddarlığın yürütüldüğü sorulduğunda yetkililer şu cevabı veriyor:  "Köpeklerin taraftarları ısırmasına ve zarar vermesine izin veremeyiz çünkü FIFA'ya dava edebilir ve tazminat talep edebilirler." 

Öte yandan buna sebep olan sadece FIFA'dan gelecek cezalar ya da öfkeli taraftarlar değil. Bu sözde tehditler, aynı zamanda bütçeden para sağlamanın mükemmel bir yolu. Şehir Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkanı Ekaterina Dmitriyeva, turnuva maçlarının oynanacağı ve antrenman sahalarının olduğu bölgelerdeki sokak hayvanlarının imhası için 100 milyon rubleden fazla para harcanacağını kaydediyor. Volgograd ve Astrahan gibi bazı şehirlerde, "hayvan ötanazisi", "merhametle öldürme" ve "hayvan imhası" gibi şeyler konuşuluyor.

(Sokak hayvanlarının yakalanması ve öldürülmesi için kamu ihalesi örnekleri)

Yardımsever Dünya isimli bir fonun başında bulunan gazeteci Andrey Timeskov, St. Petersburg şehrinde yetkililerin bu iş için, sözde "Köpek Avcıları" denilen ve hayvanları öldürmekten zevk alan insanları kullandığını ifade ediyor. Timeskov pek çok defa tehdit edildi ve 5 Ocak'ta posta kutusu "Köpek Avcıları" tarafından patlatıldı. 

(Volgograd şehrinde vahşice katledilmiş sokak köpekleri)

11 Ocak'ta Rus hükümeti, Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak bölgelerde sokak hayvanları için geçici barınaklar hazırlanmasına dair bir talimat yayınladı. Duma Komitesi, "Hayvanlara yönelik acımasız muameleyle ilgili olarak medyada olumsuz tepkilerin önüne geçecek önlemler alınmalıdır" ifadelerini altını çizdi. Tüm bunlara rağmen gerçekler asla gizlenemez zira Meksika medyasında dahi Rusya'daki bu acımasız hayvan katliamına dair yazılar göze çarpmaya başladı. İtalyan hayvanseverlerin kurduğu bir Facebook grubu da üyelerini, Rusya Spor Bakanlığı tarafından yürütülen bu zalim önlem ve eylemlere karşı bir imza kampanyasına davet etti.

Tüm bu tepkilere rağmen hayvanların katliamının sona ereceğine inanmadığını belirten Dmitriyeva, "Herkese yazdım ve bu katliam ihalelerinin iptal edilmesi için adeta yalvardım. Tabii ki herhangi bir cevap alamadım çünkü ihalelerin iptali için ortada net bir prosedür yok." ifadelerini kullanıyor.

KanlıFIFARusya2018 grubu, Dünya Kupası'nın hayvan haklarına saygı gösterilen, en azından yaşamalarına izin verilen başka bir ülkeye aktarılması için imza kampanyası başlattı. Diğer pek çok ülkeden duyarlı insanlar da Rusya'nın bu sistematik hayvan katliamı hakkında imza kampanyaları düzenliyor.

Fakat 12 milyon ruble'lik katliam ihalesinin kazananı Volgograd Belediye Barınağı, 18 bin ila 25 bin ruble maaş karşılığında sokak hayvanlarını katledecek yeni elemanlar aramaya devam ediyor.