BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, Ukrayna’daki ihlalleri belgelediklerini açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Ukrayna’daki insan haklarına yönelik her olayı belgelediklerini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2023 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2023 18:30
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Özbekistan’ın ardından Kazakistan’da temaslarda bulundu. Türk, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki BM Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Kazakistan temaslarının yanı sıra Ukrayna ve Çin ile ilgili çalışmalarına yönelik açıklamalar yaptı.

BM İNSAN HAKLARI KOMİSERİ TÜRK KAZAKİSTAN'DA TEMASLARDA BULUNDU

BM Komiseri Türk, Kazakistan’daki temasları çerçevesinde ülkenin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üniversite öğrencileriyle bir araya geldiğini ifade etti. Türk, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek şu ifadelere dikkat çekti:

"Tokayev’in faaliyete geçirdiği reformları çok iyi buluyorum. Özellikle Anayasa’ya yapılan değişiklikler kapsamında Anayasa Mahkemesinin kurulması, İnsan Hakları Ofisi’nin güçlendirilmesi ve ölüm cezasının tamamen kaldırılması çok önemli.”

Türk, “Kazakistan’ın BM’nin Vatansızlığın Azaltılmasına İlişkin Sözleşmesi'ne dahil olmasını umuyoruz. Kazakistan, zor bir tarihin mirasçısıdır ve yenilikler için biraz zamanın geçmesi gerektiğini de anlıyorum. Ülkede reformlara ve modernizasyona açık bir havayı görüyoruz.” diye konuştu.

"DOĞU TÜRKİSTAN KONUSUNDA ENDİŞELİYİM"

Türk, Doğu Türkistan bölgesindeki Türklerin ve Müslümanların durumuna ilişkin Çin yetkilileriyle görüşmelere devam edeceğini de belirterek, “Bu konuyla ilgili çok endişeliyim. Bizim (BM) Çin’de bir ofisimiz yok. Yapabileceğimiz tek şey Çin tarafıyla bu konuda müzakereleri devam ettirmek ve endişelerimizi iletmek ve kamuoyunu bilgilendirmek.” dedi.

UKRAYNA'DA İNSAN HAKLARI İHLALİ

AA'nın bugün aktardığı habere göre Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, gelecek hafta Ukrayna’daki insan hakları ve asker takasıyla ilgili 2 rapor yayımlayacaklarının bilgisini vererek “Ukrayna’da milyonlarca insan kışı elektriksiz, su ve ısıtıcı sistemine erişim olmadan geçirdi. Bu, insan haklarının ciddi ihlalidir.” ifadelerine vurgu yaptı.

TÜRK: UKRAYNA'DAKİ OLAYLARI BELGELİYORUZ

Türk, ekibinin Ukrayna’da çalışmalara devam ettiğini belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali BM Şartı’nın ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu, BM’nin resmi tutumudur. Ben ve ekibim Ukrayna’daki olayları belgeliyoruz.” ifadelerinin altını çizdi.