Bayrak, Fetih Marşı, Kalk Yiğidim, Dua ve Naat gibi önemli eserleriyle kamuoyunda tanınan sahip olduğu millî ve manevî karakter, hissiyat ve düşüncelerini şiirleriyle abideleştiren Türk edebiyatının "bayrak şairi", usta kalem Arif Nihat Asya 5 Ocak 1975 tarihinde vefat etti.
Asıl ismi Mehmed Arif olan Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904’te Çatalca’nın İnceğiz köyünde Tokatlı Ziver Efendi ile Tırnovalı Zehra Hanım’ın oğulları olarak dünyaya geldi. Henüz 7 günlük bir bebekken babasını kaybedip sonrasında annesinin başka biriyle evlenmesi üzerine çocukluğu akrabalarının yanında geçen Arif Nihat, 1912’de Balkan Harbi’nin sonunda İstanbul’a gelerek eğitim hayatına başladı.
Bolu ve Kastamonu Sultânîsinde lise eğitimini alan Asya'nın Kastamonu’daki eğitimi Millî Mücadele yıllarına denk geldi. Arif Nihat, özellikle Kastamonu’daki siyasi ve kültürel havadan oldukça etkilendi. Millî Mücadele döneminde İstanbul’dan Anadolu’ya geçmek isteyenlerin bu yolculuğu Kastamonu üzerinden yapmaları, bu şehri işgal yıllarının önemli merkezi hâline getirmişti. Millî Mücadele döneminde oluşan millî ruh bu şehirde yaşayanların üzerinde oldukça etkili oldu. Arif Nihat Asya’nın gençlik dönemine denk gelen bu yıllar, onun sanatının şekillenmesini sağladı. İlk şiirlerini Kastamonu’da çıkan Açıksöz ve Gençlik dergilerinde yayımladı. Gençlik dönemine ait bu ilk şiirlerde "Mehmet Arif" ve "Ayın Nun" isimlerini kullandı. Bu yıllarda Kastamonu’ya uğrayan başta Mehmet Akif olmak üzere birçok aydını tanıdı. Onların heyecanlı konuşmalarından etkilendi. Orhan Şaik’in aynı yıllarda Kastamonu’da olması ve onunla kurduğu dostluk şiire daha fazla ilgi duymasına sebep oldu.
1923’te Kastamonu Sultanisi’ni bitiren Arif Nihat Asya, yüksek tahsil için İstanbul’a döndü. İstanbul Dârülmuallimîn-i Âliyesinin edebiyat bölümüne kaydolan Arif Nihat, eğitimine devam edebilmek için önce İstanbul Postahanesinde sonra Anadolu Ajansında çalıştı.
1928’de okulun edebiyat bölümünü bitirdi ve öğretmen olarak Adana’ya tayin edildi. Adana Lisesi ile kız ve erkek öğretmen okullarında 14 yıl edebiyat öğretmenliği ve idarecilik görevini yürüttü. 1950-1954 yılları arasında bir dönem Adana milletvekili oldu, sonrasında 1954’te tekrar öğretmenliğe döndü. 1959-1961 yıllarında Kıbrıs’ta çalıştı. 1962’de emekli oldu; 5 Ocak 1975’te Ankara’da hayata gözlerini yumdu.