Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Kırım Ailesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) desteğiyle 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın yıl dönümüne ilişkin anma programı tertip edecek. YTB'nin ev sahipliğindeki "1944 Kırım Tatar Sürgünü 80. Yıl Anma ve Kırım Tatar Çalıştayı Açılış Programı" 17 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşecek.
ANMA PROGRAMI YTB'DE DÜZENLENECEK
YTB Konferans Salonu'nda saat 11.00'de icra edilecek olan etkinlikte açılış konuşmaları yapılacak. Kırım Tatar Kültür ve Sanat Sergisi'nin yer alacağı anma programında Kırım Ailesi'nin "Sürgün" adlı gösterisi gerçekleşecek. Program kapsamında ayrıca akşam namazına müteakiben Ankara Hacı Bayram Veli Camisi'nde sürgünde hayatını kaybedenler için dualar okunacak.
18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI
Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.
Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan’da kaldı.
2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.
2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.
Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce 18 Mayıs 1944 Sürgünü kurbanları Kırım’ın farklı yerleşim yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyordu ancak 2014’ten sonra işgalciler anma etkinliklerini yapılmasını yasakladı.
Ukrayna anakarası başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarları her yıl 18 Mayıs’ta anma etkinlikleri düzenliyor.