Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiga'dan Kırım Derneğine ziyaret

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga, Türkiye programı kapsamında bugün Kırım Derneği Genel Merkezini ziyaret etti. Bakan Sıbiga bu çerçevede Kırım Tatar diasporasıyla bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 23:09
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 23:09
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga (Andrii Sybiha), bakanlık görevine geldikten sonraki ilk Türkiye ziyaretini bugün gerçekleştirdi. 21-22 Ekim 2024 tarihleri arasında çeşitli görüşmeler gerçekleştirmek üzere Türkiye'de bulunan Bakan Sıbiga, programına Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedî istirahatgâhı Anıtkabir'i ziyaret ederek başladı.

DIŞİŞLERİ BAKANI SIBİGA KIRIM DERNEĞİNİ ZİYARET ETTİ

Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile görüşmede bulunan Bakan Sıbiga, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğini ziyaret etti. Bakan, dernekte Kırım Tatar diasporasıyla bir araya geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiga'dan Kırım Derneğine ziyaret pic.twitter.com/1rQ3ORwunK

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 21, 2024

Ziyaret kapsamında derneğin genel merkezinde; Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Georgıy Tıhıy (Heorhii Tykhyi), Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gayana Yüksel, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri, Kırım Derneği Başkan Vekili Av. Namık Kemal Bayar, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yüksel, Türkiye Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer ve diasporadan birçok isim yer aldı. 

"TÜRKİYE'NİN UKRAYNA'YA YÖNELİK NET TUTUMU KIRIM TATARLARI SAYESİNDE"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga konuşmasında, iki ülke arasındaki katkıları sebebiyle Kırım Tatar diasporasına teşekkür ederek, "Kırım'ı da kapsayacak şekilde Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ilişkin Türkiye Cumhuriyeti'nin ilkeli ve net tutumu, sizin sayenizde gerçekleşiyor." dedi. Ukrayna'daki Rus saldırılarına işaret eden Bakan Sıbiga, Kırım Tatarlarının bu süreçte kahramanlık gösterdiğini vurguladı. Kırım Tatar halkının diline, dinine ve kültürüne sahip çıktığının altını çizen Sıbiga, "Nereye gidersem gideyim ister Eskişehir, Bursa, Polatlı, Ankara, İstanbul... Nerede bir Kırım Tatarı varsa orada Kırım ruhu hissediliyor. Bu yüzden sizin öz kimliğinizi koruma çabalarınız gerçekten de takdire şayan" yorumunda bulundu. 

"KIRIM UKRAYNA'DIR"

Türkiye ziyareti kapsamında Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile görüştüğüne değinen Sıbiga, verimli bir görüşmenin gerçekleştiğini ifade etti. "Kırım Ukrayna'dır" diyerek sözlerini sürdüren Sıbiga, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü kapsamayan hiçbir alternatif barış girişimine destek vermeyeceğini bir kez daha yineledi. Kırım'ın işgalden kurtarılmasının hayal değil hedef olduğunun altını çizen Sıbiga şu ifadeleri kullandı:

Rusların Karadeniz filosunu büyük ölçüde tahrip ettik ve sınırlandırdık. Tahıl Koridoru çalışıyor ve bu koridor aracılığıyla dünyada  birçok bölge için  gıda güvenliğinin garantörü olarak rol almaktayız. Bunun yanında uluslararası çabalarımızı sürdürüyoruz. Kırım Platformu çalışmalarına devam ediyor. Son Kırım Platformu Zirvesi'nde özellikle Kırım'ın işgalden sonraki yeniden inşası ve düzenine ilişkin önemli çalışmalar yapılıyor. Kırım'ın yeniden inşasında görev alacak kadroların yetiştirilmesine odaklanmıştık. Bunun dışında uluslararası partnerlerimizle ikili görüşmelerimizde de sürekli Kırım konusunu gündemde tutuyoruz. Bu konuda elde ettiğimiz son başarılardan biri de Estonya'da sürgününün (18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nün) soykırım olarak kabul edilmesi kararı olmuştu. Bu çabalarımız aralıksız sürmeye devam edecektir.

Sıbiga sözlerini, "Ukrayna olarak ve sizlerle beraber bir amaç uğruna ortak bir mücadele veriyoruz ve bu mücadelenin sonunda adil ve kalıcı barışı tesis etmek Kırım'ı da dahil edecek şekilde topraklarımızı işgalden kurtarmak istiyoruz" ifadeleriyle sonlandırdı. 

"KIRIM'IN GELECEĞİNİN GÖZARDI EDİLDİĞİ HİÇBİR ANLAŞMA KABUL EDİLMEYECEKTİR"

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Bakan Sıbiga'nın 2016-2021 yılları arasında Türkiye'de Büyükelçi görevini yürüttüğünü anımsatarak iki ülke arasındaki ilişkilerin Sıbiga döneminde güçlendiğini ve Sıbiga'nın Kırım Tatarlarının sevgisini kazandığını belirtti. Kırım Tatarlarının geleceklerini Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içerisinde coğrafî ve millî esaslara dayalı bir şekilde gördüklerini belirten Şahin, Türkiye ve Ukrayna arasındaki dostluğu pekiştireceğini de kaydetti.

Kırım Tatarlarının işgalci Rus saldırılarına karşı mücadele eden Ukrayna'nın zaferine inandığını vurgulayan Şahin, "Savaş, inanç ve iradeyle kazanılır. Ukrayna halkının her ikisine de sahip olduğunu görmekteyiz. Savaş Kırım'da başladı ve yine Kırım'da bitecektir. Kırım'ın geleceğinin gözardı edildiği hiçbir anlaşma Kırım Tatar halkı tarafından kabul edilmeyecektir" dedi.

KIRIM TATARLARININ DİASPORA KİMLİĞİ

Ayrıca Türkiye'deki Kırım Tatarlarına verilen diaspora kimliklerine değinen Dernek Başkanı, kimliklerin önemine işaret etti. Şahin, "Bu kimliklerin verilmesinin iki büyük faydası olacakctır. Birincisi Ukrayna, Türkiye'de güçlü bir diasporaya sahip olacaktır. İkincisi de Ukrayna ile Türkiye arasındaki ortak vatandaş olacak olan bir halk her iki ülke için de köprü vazifesi görecektir." diyerek, on binlerce Kırım Tatarının diaspora kimliğine sahip olması gerektiğini aktardı. 

Bakan Sıbiga, Ukrayna'nın söz konusu durumu hassasiyetle takip ettiğini belirtti.

"DÜNYADAKİ KIRIM TATAR DİASPORASINDAN HİÇBİR TEMSİLCİMİZ KIRIM PLATFORMUNA KATILAMADI"

DQTK Genel Sekreteri, Kırım Derneği Başkan Vekili Av. Namık Kemal Bayar ise konuşmasında, Genel Kurul kararıyla bir sonraki Kongre'nin Kıyiv'de yapılacağını söyledi. Bu konuda çalışma başlattıklarını ifade eden Bayar, toplantı tarihi konusunda da KTMM üyeleriyle istişare edeceklerini aktardı. 

Bayar ayrıca 24 Ekim 2024 tarihinde Riga'da gerçekleşecek olan 3. Kırım Platformu Zirvesi'ne işaret etti. Bayar, "Kırım Platformu'nun başından bu yana dünyanın herhangi bir yerindeki Kırım Tatar diasporasından hiçbir temsilcimiz Kırım Platformu'na katılamadı." ifadesini dile getirdi. Kırım Tatar diasporası, Kırım'ın geleceği ve Ukrayna'nın geleceği konusunda en büyük katkının Kıırm Platformu tarafından verileceğini vurguladı. 

Öte yandan Bakan Sıbiga, söz konusu durumun doğru olmadığını ve düzeltilmesi gerektiğini söyledi.