Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi, resmî başvuru sürecini 20 Ağustos 2024 tarihinde tamamlanmasının ardından faaliyetlerini “Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği” adıyla kurumsal kimliğe sahip bir sivil toplum kuruluşu olarak sürdürecek.
Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Derneği kurucu üyelerinin ilk resmî toplantısı, 24 Ağustos 2024 tarihinde Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi'ndeki Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.
Toplantıda Doç. Dr. Gayana Yüksel, Oya Deniz Çongar Şahin, Saadet Aslan Bayar, Ülkü Aksel, Pınar Ayhan, Dr. Serra Menekay Öncel, Evelina Kemileva, Doç. Dr. Nariye Seydametova, Gönül Şamilkızı, Prof. Dr. Zühal Yüksel ve Necla Kalkay’dan oluşan Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliğinin 11 kurucu üyesi hazır bulundu.
Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Başkanı, Kırım Tatar Milli Meclis (KTMM) Üyesi, İstanbul Üniversitesi ve Tavriya Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel oldu.
Derneğin Kurucu Yönetim Kurulunda yer alan isimler ise şu şekilde:
“Başkan : Doç. Dr. Gayana Yüksel
Başkan Yardımcısı : Oya Deniz Çongar Şahin
Sekreter : Ülkü Aksel
Sayman : Saadet Aslan Bayar
Üye : Pınar Ayhan
Üye : Dr. Serra Menekay Öncel
Üye : Gönül Şamilkızı
Üye : Prof. Dr. Zühal Yüksel
Üye : Evelina Kemileva
Üye : Necla Kalkay
Üye : Doç. Dr. Nariye Seydametova”
Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi, 2016 yılının mayıs ayında Kırım Derneği Genel Merkezi bünyesinde Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin’in önerisiyle Dilşad Ekinci Uludağ, Saadet Aslan Bayar, Asuman Özel, Oya Deniz Çongar Şahin, Gülnur Ağıral, Necla Kalkay, Nilay Aktaran ve Ülkü Aksel tarafından kurulmuştu.
ŞEFİKA GASPIRALI ULUSLARARASI KADIN BİRLİĞİ
Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Başkanı Doç. Dr. Gayana Yüksel 25 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı paylaşımda birliğin amaçları ve vizyonuna ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Türk dünyası kadınlarının sosyal, kültürel ve eğitimsel gelişiminde öncü bir güç olmayı amaçlıyor. Farklı kültürlerden ve milletlerden kadınları bir araya getirerek Kırım Tatar mirasının yanı sıra kadın haklarının ve toplumsal eşitliğin korunarak yaygınlaştırılması için ortak çalışma platformu oluşturmayı hedefliyor. Kökeni ne olursa olsun her kadının potansiyelini ortaya çıkararak adil ve eşit bir toplum inşa etme sürecine katkıda bulunma fırsatına sahip olduğu bir dünya hayal ediyor.
Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliğinin misyonu kadınları bilgi, kaynak ve kendini gerçekleştirme fırsatlarıyla destekleyerek gelişimine katkıda bulunmaktır. Birlik aynı zamanda Kırım Tatar kültürü ve tarihi hakkında farkındalığı artırmayı, kadın haklarını korumayı, diyalog ve iş birliği için platformlar oluşturmayı, toplumun eşitlik, hoşgörü ve karşılıklı anlayış temelinde gelişmesine katkıda bulunacak kültürel değişimi teşvik etmeyi hedefliyor.
Dernek, Türk kadın aydınlanmasının önemli liderlerinden biri olan Şefika Gaspıralı’nın hayatı, çalışmaları ve faaliyetlerini örnek alarak Türk ve dünya kadınlarına Şefika Gaspıralı’nın bıraktığı miras ışığında sosyal, kültürel ve sosyo-ekonomik alanlar başta olmak üzere insan hayatının her alanında destek olmak, kadınları aydınlatıcı, temsil kabiliyetlerini arttırıcı faaliyetler yürütmek, kadınlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak amacı ile kurulmuştur.
Türk dünyasının önemli bir parçası olan Kırım’ın Bahçesaray şehrinde doğan Şefika Gaspıralı, Türk kadın aydınlanmasının önde gelen bir ismi olarak kadınların eğitimi ile iş, sanat, sanayi, ticaret ve siyasi alanda daha çok temsil edilmeleri için çalışmalar yapmıştır. Şefika Gaspıralı, 1917 yılında Kırım’da yapılan, kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu Kırım Halk Cumhuriyeti seçimlerinde 5 kadın milletvekilinden biri olarak Kırım Tatar Millî Kurultayına (Kırım Tatar Parlamentosu) seçilmiş ve bu parlamentonun oylarıyla tarihteki ilk kadın parlamento başkan vekili olmuştur. Onun hayatı Türk ve dünya kadınları için eşsiz bir örnektir.
Kırım Tatar kadınları her zaman siyasî, ilmî ve sosyal alanlarda aktif olmuşlardır. Kırım Tatar halkının yarısını kadınlar oluşturuyor ve bu kadınlar, ailelerine, evlerine, çocuklarına bakarken aynı zamanda toplumsal görevlerini de yerine getirerek önemli başarılara imza atıyorlar.”