Polonya, Litvanya ve Kırım Tatarlarının ortak tarihi ve kültürü Ankara’da konuşuldu

Kırım Derneği Genel Merkezi ile Litvanya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği ortaklığında "Polonya-Litvanya Birliği ve Kırım Tatarları, Tarih ve Kültürde Ortak Sayfalar" başlıklı panel gerçekleşti. Bu kapsamda; Litvanya ve Polonya'daki Tatarların tarihi ve kültürüne ışık tutan fotoğraf sergisi gösterildi. Ayrıca, "Tarih ve Kültürde Litvanya Tatarları" adlı kitabın tanıtım toplantısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2024 00:13
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2024 00:13
https://www.qha.com.tr/

Polonya ve Litvanya'daki Tatarlar ile Kırım Tatarlarının ortak tarih ve ortak kültürleri, 11 Aralık 2024 tarihinde Ankara’da düzenlenen panel programında ele alındı.

Kırım Derneği Genel Merkezi, Litvanya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Polonya'nın Ankara Büyükelçiliğinin iş birliğinde gerçekleştirilen "Polonya-Litvanya Birliği ve Kırım Tatarları, Tarih ve Kültürde Ortak Sayfalar" başlıklı panel yoğun ilgiye sahne oldu.

Program çerçevesinde "Litvanya Tatarları: Tarih ve Kültür" ve "Tatar Geleneği ve Çağdaşlığı: Polonya Müslümanları" adlı fotoğraf sergileri gösterildi.

11 Aralık 2024 tarihinde gerçekleşen "Polonya-Litvanya Birliği ve Kırım Tatarları, Tarih ve Kültürde Ortak Sayfalar" paneli, Kırım Derneği Genel Merkezi bünyesindeki Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi’nde yer alan Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi’nde icra edildi. Panel öncesinde fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleşti. Düzenlenen panelde; Litvanya Mikola Rumeris Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adas Jakubauskas ile radyo muhabiri, gazeteci ve yapımcı Bartosz Panek konuşmacı olarak yer aldı.

Panele; AK Parti Osmaniye Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, Aile ve Sosyal Hizmetler eski Bakanı Derya Yanık, Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Oleksiy Çernışev, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri, Kırım Derneği Başkan Vekili Av. Namık Kemal Bayar, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yüksel, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Şefika Gaspıralı Kadın Birliği Başkanı Gayana Yüksel, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Strateji Geliştirme Daire Başkanı Melik Özsöz ile çok sayıda kişi katılım gösterdi. Davetliler, Polonya, Litvanya ve Kırım Tatarlarının ortak tarih ve kültürüne dair paneli ilgiyle takip etti.

"ORTAK TARİHİMİZ BİZLERİN YOLUNU HER ZAMAN BİRLEŞTİRMİŞTİR"

Panelin açılış konuşmasını yapan Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Litvanya ve Polonya’daki Tatarların tarihi önemine vurgu yaptı. Başkan Şahin, “Bugün burada, Litvanya ve Polonya’da yüz yıllardır yaşayan Tatarların tanıtılacağı bir programda sizlerle birlikte olmaktan mutluyuz. Ortak tarihimiz bizlerin yolunu her zaman birleştirmiştir. Litvanya ve Polonya’da yaşayan Tatarlar, bu ülkelerin ‘iyi, çalışan ve itibarlı vatandaşları’ olmuştur” ifadelerini kullandı. 

"KIRIM TATAR HALKININ KAHRAMAN TEMSİLCİLERİNİ SAYGIYLA ANIYORUZ"

Ukrayna Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Oleksiy Çernışev, Kırım Tatarlarının, Ukrayna, Polonya, Litvanya ve Türkiye’nin gelişimine katkı sağladığını belirtti. Kırım'daki Rus işgali ve Ukrayna'da devam eden topyekun savaş hakkında konuşan Çernışev, "Kırım Tatar halkının kahraman temsilcilerini saygıyla anıyoruz. Bu halk, hem cephede hem de cephe gerisinde Ukrayna'nın egemenliği için mücadele etmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, düzenlenen panelin Polonya, Litvanya ve Türkiye arasındaki dostluk bağlarını güçlendiren önemli bir adım olduğunu belirtti. Ortak tarih ve kültür bağlamında kurulan bağlantıların, ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirdiğine vurgu yaptı.

Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis ise Litvanya'daki Tatar topluluğunun tarihini ve kültürünü koruduğuna dikkat çekerek; Tatarların, Litvanya toplumunun saygı duyulan bir parçası olduğunu ifade etti.

"TARİH VE KÜLTÜRDE LİTVANYA TATARLARI" KİTABI TANITILDI

Toplantı kapsamında, Litvanya Tatarlarının tarihi ve kültürü üzerine yapılan çalışmaların yer aldığı "Tarih ve Kültürde Litvanya Tatarları" adlı kitap tanıtıldı. Etkinlik, Litvanya ve Polonya'daki Tatarlar ile Kırım Tatarlarının ortak tarihine dair önemli noktaları gün yüzüne çıkardı ve kurulan kültür köprülerinin güçlenmesine katkı sağladı.

Kitap tanıtım toplantısında Litvanya Mikola Rumeris Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adas Jakubauskas ve eserin yazarları kitap hakkında sunum yaptı ve Kırım Tatar halkının soydaşı olan Litvanya Tatarlarının dünden bugüne yaşayışları, dilleri ve kültürlerine ilişkin bilgiler verdi.

"TÜRKİYE OLARAK, KIRIM TATARLARININ DAİMA YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

AK Parti Osmaniye Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, Aile ve Sosyal Hizmetler eski Bakanı Derya Yanık, panel programına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Polonya-Litvanya Birliği ve Kırım Tatarları Ortak Tarih ve Kültür Sayfaları Paneli’ne katıldım. Aynı inancı, aynı değerleri ve kardeşlik ruhunu paylaştığımız Kırım Tatarlarıyla, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze uzanan köklü bağlarımızı değerlendirme fırsatı bulduk. Türkiye olarak, tarih boyunca karşılaştıkları zorluklara rağmen kimliklerini ve kültürlerini koruma mücadelesinden asla taviz vermeyen Kırım Tatarlarının, daima yanında olmaya devam edeceğiz. Bu anlamlı etkinliği düzenleyen ve katkı sunan tüm kurum ve katılımcılara gönülden teşekkür ediyorum."