Emel Kırım Vakfı tarafından düzenli olarak tertip edilen Emel Fikir ve Kültür Konferansları kapsamında 13 Aralık 2024 tarihinde çevrim içi olarak “Kırım’da İnsan Hakları, Rusya Esirleri ve Anaları” isimli panel düzenledi.
Yakın zamanda Rus esaretinden kurtarılan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in katılımıyla gerçekleştirilen panelde ayrıca, Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi Başkan Yardımcısı Şerife Orak konuşmacı olarak yer aldı.
Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk konuşmasını, KTMM Başkan Yardımcısı Celal’in gerçekleştirmesi bekleniyordu. Ancak panele Kıyıv’den katılım sağlayan Celal, işgalci Rusya’nın silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve füze saldırıları sebebiyle yaşanan elektrik kesintileri dolayısıyla panele daha sonra katılım sağlayabildi.
MEKTUP KAMPANYASININ ÖNEMİNDEN BAHSEDİLDİ
Panelin açılışında Başkan Karatay, panelin siyasî tutsaklar için yürütülen mektup kampanyası hakkında bilgi verdi ve Nariman Celal ve Leniye Umerova’nın bu kampanya sayesinde özgürlüklerine kavuştuğunu söyledi. Karatay ayrıca, Emel Kırım Vakfı sosyal medya hesabında paylaşılan mektupların aynı zamanda siyasî tutsakların yakınları tarafından da görüldüğünü ve bu durumdan duyulan umudu anımsatarak, “Kırım Tatar kardeşlerimiz ve Kırım özgürlüğüne kavuşana kadar biz bu kampanyayı devam ettireceğiz.” dedi.
KAMPANYA BAĞLAMINDA YILBAŞINDA SİYASÎ TUTUKLULARIN AİLELERİNE MEKTUPLAR VE HEDİYE PAKETLERİ GÖNDERİLECEK
Panel konuşmacılarından Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi Başkan Yardımcısı Şerife Orak, konuşmasına siyasî tutsaklara mektup gönderme kampanyası bağlamında 22 Aralık 2024 tarihinde başlayacak yeni bir programın haberini vererek başladı. Orak, siyasî mahkûmlara yılbaşı vesilesiyle mektuplar gönderileceğini söyledi. Aynı zamanda Gebze Şubesi olarak 40 siyasî tutsağın çocuklarına hediye paketi hazırladıklarını belirtti. Orak ayrıca, “Bizim uyumaya değil ayakta durmaya bile zamanımız yok.” ifadelerini kullandı.
TRANSFERLER HAYVAN ARABALARIYLA YAPILIYOR
Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı ve kampanya koordinatörü Nurten Bay konuşmasında, işgalci Rusya tarafından asılsız iddialarla tutsak edilen Kırım Tatar siyasî tutuklular hakkında bilgiler verdi. Siyasî tutukluların “etap” adı verilen bir hapishaneden başka bir hapishaneye transfer edilme sürecini anlatan Bay, bu transferlerin “stolypin” adı verilen ve 1944 sürgünündeki hayvan vagonlarına benzeyen hayvan arabalarıyla yapıldığını söyledi.
Konuşmasının devamında Bay, siyasî mahkûmların çok kötü koşullar altında tutulduğunu belirterek, bu kötü koşullar ve verilmeyen sağlık hizmetleri sebebiyle hayatını kaybeden Cemil Gaforov gibi diğer siyasî mahkûmları andı. Bununla beraber Bay, 10 Aralık 2024 tarihiyle, 231 siyasî tutuklunun 141’inin Kırım Tatarı olduğunu belirtti.
“COĞRAFİ OLARAK UZAK AMA YÜREKTEN YAKINIZ”
Panelin devamında KTMM Başkan Yardımcısı Celal söz aldı. Celal konuşmalarına, “Siz de duydunuz ki, siyasî tutuklularımız için durum iyi değil.” diyerek başladı. Bununla beraber Kırım Tatarlarının coğrafi olarak siyasî tutsaklardan uzak olmasına rağmen onlarla yürekten yakın olduklarını belirten Celal, sözlerine şu şekilde devam etti:
Siz siyasî tutuklulara korkusuzca güç veriyorsunuz. Bu mektuplarla birlikte siyasî mahkûmlar anlıyor ki, pek çok insan onlar için meraklanıyor. Bundan gerçekten emin olunuz. Birkaç satır, yazılan birkaç söz, hapishanenin kara odalarında ne kadar mühim bir şeydir biliyor musunuz? O kara duvarlar arasında senin yanında başka kimse yok. Ama bu gelen mektuplar seni o zifiri karanlıktan çıkarır ve etrafın güzelliğini görmeye başlarsın. Onun için bu mektuplar çok mühim bir iştir. Ben hapishanedeyken de bana birçok insan yazdı. Bazılarını aldım; bazıları yazıklar olsun ki, bana ulaşmadı. Şu an özgür olsam da bu mektupların bana yazılmış olması beni hâlâ güçlendiriyor. Bu yüzden siyasî mahkûmlara mektup yazmak çok önemli.
CELAL'DEN MEKTUP ÇAĞRISI
Celal konuşmasında ayrıca siyasî tutsakların ailelerinin de durumlarına da değindi. Babaları işgalci Rusya tarafından tutuklanan çocukların ne olduğunu anlayamadıklarını belirten Celal, “Ben tutuklandığım zaman kızlarıma ne olduğunu anlatmak çok zordu. Özgürlüğüme kavuştuktan sonra büyük kızıma içindeki duyguları yazarak anlat dedim. O yazdı; ben okudum. Kızımın ne kadar ağır duyguları vardı… Evimize gelen silahlı askerleri, benim tutuklandığımı ve uzaklara gittiğimi… Benim kızlarım bunları bir günde yaşadı.” dedi.
Aynı zamanda babaları tutsak edilen çocukların aradan geçen uzan süre sebebiyle artık babalarını hatırlayamadıkları vurgulayan Celal, siyasî tutukluların ailelerine de mektup yazılması gerektiğinin altını çizdi.
“BU SAVAŞ TÜRK DÜNYASININ SAVAŞI”
Kapanış konuşmalarını gerçekleştiren Başkan Karatay, işgalci Rusya tarafından yapılan tüm baskılara rağmen Kırım Tatar halkının yılmadan direndiklerini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
Şunu da söylemek isterim ki, bu savaşı Ukrayna kazanmalı, biz kazanmalıyız. Bu savaş sadece Kırım'ın, Ukrayna'nın savaşı değil; tüm Türk dünyasının savaşı. Türküm diyen, Türk milliyetçisiyim diyen, vatanseverim diyen, Türk dünyasına inanıyorum diyen herkesin buna inanması lazım. Çünkü hâlâ Sovyetler Birliği'nin; Rusya'nın boyunduruğundan kurtulmaya çalışan Türk cumhuriyetleri var. Özbekistan, Kazakistan daha yeni yeni kendilerine gelebiliyorlar. Ama bu savaşı Rusya kazanırsa, Türk Devletleri Teşkilatı sadece boş bir şey hâline gelir. Bunu herkesin görmesi, herkesin bilmesi gerekir. Onun için hep birlikte buna gayret edelim, mücadelemize devam edelim.