Kırım Tatar Kültür Günlerinde Gönül Şamilkızı “Bir Kırım Tatar Köyü Ballıkpınar”ı anlattı

Kırım Tatar Kültür Günleri programının üçüncü gününün ilk etkinliği, gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı'nın "Bir Kırım Tatar Köyü Ballıkpınar" başlıklı sunumuyla başladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2023 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2023 17:37
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Kültür Günleri programının üçüncü gününün ilk etkinliğinde, Gazeteci ve Yazar Gönül Şamilkızı, Ankara'da Kırım Tatarlarının 1900'lerde kurduğu Ballıkpınar Köyü'nü anlattı. Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği Kırım Tatar Kültür Günleri, üçüncü gün etkinlikleri ile Kırım Derneği Genel Merkezinde devam ediyor. Bugün saat 14.00'te başlayan ilk etkinlikte, gazeteci ve yazar Gönül Şamilkızı, “Bir Kırım Tatar Köyü Ballıkpınar” adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı Rıfat Baybörü, Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesi Başkanvekili Volkan Altan, Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Olgun Boydak, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar, Kırım Kültür Evi Koordinatörü Yılmaz Baybörü ile pek çok davetli katıldı.

BALLIKPINAR KÖYÜNE İLK OLARAK 34 TATAR AİLESİ YERLEŞTİ

Şamilkızı sunumuna Ballıkpınar köyünü anlatan bir belgesel gösterimi ile başladı. Şamilkızı, 1900’lerin başında Ballıkpınar köyüne ilk olarak 34 ailenin geldiğini aktardı. Ballıkpınar köyünde tipik Kırım Tatar mimarisinin yaşatıldığını belirten Şamilkızı, “Ballıkpınar Köyü, kültürel olarak çok büyük bir mirasa ev sahipliği yapıyor” ifadelerini kullandı. Ankara Gölbaşı’nda bulunan Ballıkpınar Köyü’ndeki kırsal kalkınmayı hedefleyen "Balköy Projesi"nin hayata geçirilmesi sürecinde emeğe geçenlerden bahseden Şamilkızı, projenin aşamalarını anlattı.

BALLIKKÖYÜNDE YAŞATILAN KIRIM TATAR NAKIŞ SANATI

Kırım Tatar Nakış işleme eğitimi projeleri kapsamında Kırım Tatar kültürü ve nakış sanatlarıyla ilgili de konuşan Şamilkızı, “Kırımlı Nakış sanat hocası Ayşe Osmanova bu eğitim için çok büyük bir çaba sarfetti. Çok güzel işler çıkardık. Bu tür projelerin tekrar devam etmesi Kırım kültürünün yaşatılması için önemlidir” ifadelerini kullandı. Köyde çeşitli festivaller yapıldığını belirten Şamilkızı, geçen sene Ballıkpınar Tepreş Şenliği düzenlediklerini anlattı.