Kırım Derneği ve Kırım Vakfından Rüstem Umerov'a tebrik mesajı

Kırım Derneği Genel Merkezi ve Kırım Vakfı, Ukrayna Savunma Bakanı olan Rüstem Umerov'u yayımladıkları tebrik mesajı ile kutladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 21:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2023 21:37
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Zelenskıy’ın Rüstem Umerov’un Ukrayna Savunma Bakanı olarak atanması teklifine dün tam destek verdi. Böylece Ukrayna'da ilk kez bir Kırım Tatarı hem de Kırım'ın işgalden kurtarılmasının gündemde olduğu savaş şartlarında Savunma Bakanı olarak göreve geldi.

Kırım Derneği Genel Merkezi ve Kırım Vakfı, Kırım Tatarı Rüstem Umerov'un Ukrayna'da Savunma Bakanı olmasını yayımladıkları tebrik mesajları ile kutladı.

KIRIM VAKFI: RÜSTEM UMEROV'U TEBRİK EDİYOR, UKRAYNA'YA ZAFER DİLİYORUZ

Kırım Vakfı Yönetim Kurulu adına yayımlanan tebrik metninde şu ifadeler yer aldı: 

"Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın teklifine istinaden, 6 Eylül 2023 tarihinde yapılan oylamada Ukrayna Parlamentosu'nun oybirliği ile Kırım Tatarı Rüstem Umerov'u Ukrayna Savunma Bakanı olarak onaylanmasının kıvancını yaşıyoruz. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi de olan Rüstem Umerov'a Ukrayna'da Bakan olan ilk Müslüman, ilk Türk, ilk Kırım Tatarı olması yönü ile şahşi sorumluluğu yanında Kırım Tatar halkının da sorumluluğunu taşıyacağını düşünüyoruz.

Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olduğu dönemdeki çalışmaları yanında üstlendiği diğer görevlerde de başarılı olan Rüstem Umerov'a savaş ortamında tevdi edilen Savunma Bakanlığı görevinin, 2014 yılındaki Kırım'ın işgaline, 2022 yılında  Ukrayna'nın tamamına karşı yapılan saldırılara karşı kararlı ve istikrarlı duruşları karşısında Kırım Tatarlarına duyulan güvenin bir göstergesi olarak görüyoruz.

Aynı çerçevede Ukrayna'nın savunmasının bütün Ukrayna'yı kapsayacağı ve Kırım da kurtarılana kadar devam edeceğine yönelik bir işaret olarak kabul ediyoruz. Rüstem Umerov'u üstlenmiş olduğu önemli görevi ve sorumluluğu nedeniyle tebrik ediyor, Ukrayna'ya zafer diliyoruz."

KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİ: KIRIM TATAR HALKI OLARAK, UKRAYNA'NIN BU SAVAŞIN GALİBİ OLACAĞINA İNANCIMIZ TAMDIR

Kırım Derneği Genel Merkezinden yayımlanan tebrik mesajında şu ifadeler kaydedildi:

"Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rustem Umerov'un Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy tarafından Ukrayna Savunma Bakanlığına resmen aday olarak gösterilmesi camiamız tarafından sevinçle karşılanmıştır.  Ukrayna Parlamentosu'nun  Rüstem Umerov'un adaylığını bu hafta içerisinde oylaması bekleniyor. Kırım Tatar halkı olarak Ukrayna'nın bu savaşın galibi olacağına, saldırganların işgal ettikleri topraklardan çıkartılacağına olan inancımız tamdır. Allah yardımcımız olsun.

Ukrayna Parlamentosundaki oylama sonucunda Ukrayna Savunma Bakanlığına getirilmesi beklenen Rustem Umerov'a böyle kritik bir dönemde kendisine tevdi edilecek yeni görevinde başarılar diliyoruz."

RÜSTEM UMEROV KİMDİR?

Rüstem Umerov'un ailesi, 18 Mayıs 1944'te tüm Kırım Tatar halkıyla beraber Kırım'dan Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle sürgün edildi. Bu vahim olay tarihe, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı olarak geçti. Umerov, ailesinin sürgün edildiği Özbekistan'da 1982 yılında dünyaya geldi.

Ailesinin sürgünden vatan Kırım'a dönmesiyle Rüstem Umerov, liseyi Bahçesaray’da okudu. Ardından, Kıyiv Ulusal Yönetim Akademisinde eğitim aldı. 5. ve 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi olarak seçildi. Umerov, uzun yıllar Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun danışmanlığını yaptı.

Rüstem Umerov, Kırım Milli Varlık Vakfının kurucusu ve Mütevelli Heyeti üyesidir. 2019 yılında yapılan seçimlerde Golos (Ses) Partisinden milletvekili seçilerek Ukrayna Parlamentosuna girdi.

Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu Danışma Konseyi Yetkilisi olan Umerov, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekun işgal girişiminden sonra iki ülke arasında yapılan müzakerelere katılan Ukrayna heyetinde yer aldı. Umerov, Kırımlı siyasi tutsaklar ve savaş esirlerinin takasında kilit rol oynadı. 

Ağustos 2021'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından 3. Derece Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. 7 Eylül 2022’de parlamento, Umerov’u Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olarak atadı.